Известно е, че хората, които са активни нощем, се наричат "сови", а тези, които са най-ефективни в светлата част на денонощието, са "чучулиги".

Съжаляваме, сови, но когато стане въпрос за вашето здраве, щастие, ум и т.н., науката показва, че това е светът на чучулигите.

Независимо дали сте или не, тялото ви е така проектирано, че да ви направи чучулига. Предполага се, че трябва да сме будни, когато навън е светло и да спим, когато е тъмно. Не сте ранобудна птица? Вашият хронотип или времето, по което сте активни, се определя най-вече от гена ви, но също така върху него може да бъде упражнявано влияние.

Чучулигите са по-слаби и стройни – времето, по което се излагате на дневна светлина, може да окаже влияние върху теглото ви, твърди наскорошно проучване. Хората, които се излагат на дневна светлина предимно сутрин имат по-нисък индекс на телесната маса в сравнение с тези, които получават повече светлина през по-късните часове на деня. Това не зависи от степента на активност или от количеството приети калории. Светлината е най-силният агент, който може да синхронизира вашия вътрешен часовник, който регулира циркадните ритми, които на свой ред регулират енергийния баланс. Ако не получавате достатъчно светлина през подходящото време на деня, това може да десинхронизира вътрешния ви часовник, което води до промяна в метаболизма и респективно да причини напълняване. Най-просто казано, трябва да получавате повече слънчева светлина в периода между 8 сутринта и обяд.

Те шофират по-безопасно – при проучване, проведено от испански изследователи, когато те накарали хора-сови да шофират в 8 часа сутринта, те се представили по-зле и били по-малко концентрирани в сравнение с това, когато шофирали в 8 вечерта. Обаче, когато участниците чучулиги били подложени на същия експеримент, те се справили еднакво добре и в двата часови диапазона. Защо? Хората, които са активни сутринта, имат склонност да изразяват по ориентирано към детайлите, съзнателно поведение, което може да им окаже съдействие, когато шофират нощем. Провеждащите експериментите предлагат мениджърите, които наемат персонал за различни отговорни позиции, като пилоти на самолет, хирурзи, супервайзери в ядрени електроцентрали, да преглеждат профила на своите служители, за да могат да разберат дали те са сутрешни или вечерни типове и така да съставят адекватно разписание за работния им график.

Те са по-проактивни – при проучване, проведено от биолози в Харвард, включващо ученици от гимназията преди няколко години, изследователите констатират, че активните сутрин хора са по-склонни да се съгласяват с изявления и твърдения, което подсказва кариеристко мислене, като „Отделям време, за да дефинирам и индентифицирам дългосрочните си цели“ и „Чувствам се отговорен нещата да се случват.“ Разбира се, активните нощем хора също имат своите предимства, разкриват други проучвания. Те са по-умни и по-креативни от сутрешните типове, имат по-добро чувство за хумор и са по-отворени. Но в крайна сметка, тогава, когато говорим за успех в бизнеса, чучулигите държат козовете. Няколко изследвания свързват проактивността с по-доброто представяне на работа, по-големият кариерен успех и по-високите заплати.