Днес в различни източници се посочва, че солта трябва да се ограничава. Това е враг, който трябва не да се унищожава, а да се избягва, коварен е и води до подривна дейност отвътре.

Така ли е това трябва ли да спираме напълно солта?

Ролята на солта в храненето и в живота ни

Някога солта е била толкова ценна подправка, че се приравнявала към пари. Нейният недостиг или твърде завишен данък води до бунтове и това е разбираемо, тъй като днес без сол трудно можем да си представим всяко ястие.

Какво е това сол? Това е минерално вещество, което е с естествен произход. Сол се добива от 3000 години и методите, които позволяват да се достави до трапезата ни са много. В някои страни се изпарява морска вода за получаване на сол като на Поморийското езеро.

В повечето случаи се черпи от земните недра, това е каменна сол. Няма данни, че солта може скоро да свърши, запасите са неограничени.

Добиват около 200 милиона тона годишно. Това е общ обем на добивания материал. Така например, САЩ е най-големият производител на сол. Но добиваното количество не стига за вътрешно потребление. И страната е принудена да внася.

Най-качествена е вакуумната сол, нейната цена в пъти превишава тази на обикновената. Днес натриев хлорид може да се закупи във всеки магазин и цената е почти символична.

В храненето ролята на солта не може да се подценява, затова съществуват пословици и поговорки, в които ролята на солта съвсем не е маловажна.

И настъпиха времена, когато солта бе включена в черен списък. И през 60-те години учените обявяват този минерал за бяла смърт и ситуацията се променя тогава.

Вярно ли е това твърдение, и колко сол е необходима на човек, за да остане здрав и да не трупа килограми?

Отслабване и норма на потребление на сол

Установено е, че прекомерната употреба на сол води до различни заболявания – хипертония, бъбречни болести, прекаляването със солта влияе и на появата на наднормено тегло.

Тази информация не може да се определи като фалшива. Но буди безпокойство фактът, че някои хора решават кардинално да променят хранителния си режим и спират напълно солта. Без този жизнено важен минерал е невъзможно да бъдеш здрав човек.

Натриевият хлорид е важен елемент, който взема участие в осигуряването на жизнената дейност на човек.

В човешкия организъм половината от цялото количество сол е разположено в междуклетъчната течност, останалите 40% в костите, 10% в клетките.

Как да се храним правилно въз основа на получените данни? Солта присъства в жлъчката, в кръвта, панкреатичния сок и в майчиното мляко. Без нея е невъзможно да се поддържа алкално-киселинен баланс в норма, а обмяната на водата и солите е важна част от функционирането на органи и системи.

В страните с топъл климат потребността от сол е по-висока, тъй като температурните условия карат хората там да се потят повече. А народите на Севера могат да изкарат без сол доста дълго.

Средната норма за потребление е 7 килограма на година за жителите на умерения климатичен пояс.

Наднормено тегло и правила за употреба на сол

Малко са тези, които знаят, че минералната вода, в която има сол утолява жаждата много по-добре и не може да се сравнява с дестилирана, преварена, да не говорим за напитките със захар.

При наднормено тегло и предстояща продължителна разходка пеша е препоръчителна подсолена вода.

Планинските ручеи не съдържат сол, и жаждата не може да се утоли, а отоците при повечко безсолни течности са гарантирани.

Как се проявява недостигът на сол в организма? Ако загубата на натриев хлорид е значителна, се появяват симптоми като повръщане, което може да продължи много дълго, стомашно разстройство, диария и т.н.

Здравословното хранене предполага около 10 грама сол в състава на натуралните продукти, и 5 грама е допустимо да се отдели на културната обработка на храната.

В много от тях е концентрирано голямо количество натриев хлорид, всичко зависи от продукта. Но не може да се приема неограничено, следва да се придържаме правилото за умереността.