Сега се водят спорове относно това дали пушенето на електронни цигари е по-безопасно, отколкото на обикновени, сериозен повод за безпокойство стана инцидент станал неотдавна.

Електронна цигара се взриви в устата на тийнейджър изби му 3 зъба и направи челюстта му на парчета.

Какви са последствията от избухване на електронни цигари

В материал, публикуван в рецензирано медицинско издание, се описва до какво е възможно да доведат взривовете на електронни цигари. Преди около година 17-годишно момче се озовава в спешно отделение с болки и оток на долната челюст. 2 часа преди това в устата му се взривява електронна цигара.

Лекуващите го лекари установили дупка в подбрадичката и големи рани в устата. 3Д-сканиране на главата на тийнейджър установило истинска степен на увреждане.

Електронната цигара чупи долната челюст, предизвиквайки фрактура и загуба на част от кост. Също губи и няколко зъба, голяма порезна рана има в устата и изгаряне на устните.

Хирургът-отоларинголог поставя пластина в челюстта на тийнейджъра, а зъболекарят обезопасява зъбите с увивна нишка, която да ги задържа до заздравяване на челюстта.

 6 седмици по-късно изследванията показват, че момчето се оправя, и тази увивна нишка била премахната. След този случай спира да пуши.

При взрив електронните цигари нанасят сериозна вреда на здравето

В интервю лекуващият момчето лекар подчертава, че никотинът във всеки случай е вреден, особено за развиващия се мозък.

Освен това се оказва, че електронните цигари е възможно да се взривяват и да нанасят сериозна вреда за здравето. В статията не се разкриват данни за марките електронни цигари, а също и причините за взрива.

Това не е първият такъв случай. През февруари тази година американец загива, когато електронна цигара прерязва мозъчна артерия.

Аналогичен нещастен случай става миналата година във Флорида от летливи вещества, използвани в литиево-йонни бактерии се използват в тези бактерии.

Доклад на Противопожарната служба на САЩ показва, че в периода от 2009 до 2016 г., че най-малко 195 изгаряния могат да се обяснят с взривове на електронни цигари. 133 довели до травми.