Искате да се храните здравословно или да сте стройни? Нови проучвания предлагат да ядете повече плодове и зеленчуци без скорбяла.

Екип от учени от Университета в Харвард преглеждат информацията от повече от 133 000 американски граждани – мъже и жени, вземани в продължение на почти 24 години. След като взимат предвид други фактори в живота им като пушене и физическа активност, изследователите откриват, че ако се приемат редовно плодове и безскорбялни зеленчуци, рисковете за наднормено тегло намаляват. От друга страна, консумацията на зеленчуци със скорбяла – картофи, царевица и грах – се свързва с качване на килограми.

Откритията не могат да докажат, че съществува причинно-следствена връзка между скорбялата и наднорменото тегло, но проучването може да „предостави допълнителни насоки за спецификите на конкретни хранителни съставки и храни с цел да могат пациентите да се предпазят от затлъстяване, което е основен рисков фактор за диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, рак и много други здравословни проблеми.”

Експертите по хранене не са изненадани от откритията. Ерин Кейн е регистриран практикуващ диетик и клиничен отговорник за изготвянето на хранителния режим на амбулаторни пациенти в болницата Ленъкс Хил в Ню Йорк. Тя споделя, че разликата между зеленчуците, които съдържат скорбяла и тези, в които тя отсъства е позната като ”гликемичен товар.”

Става ясно, че скорбялните и безскорбялните зеленчуци имат общо с т.нар. „гликемичен товар”. Храните с малък гликемичен товар се смята, че произвеждат по-малко кръвни глюкоза шпайкове, които могат да потиснат глада и потенциално да намалят общия прием на калории за деня.

Сред зеленчуците с нисък гликемичен товар спадат броколи, карфиол, зеле, алабаш, спанак, маруля и пипер. За разлика от тях зеленчуците с висок гликемичен товар като картофите и царевицата, могат да бъдат значително по-малко здравословни от гледна точка на повишаване на килограмите.

Освен това фибрите също могат да имат важно значение – зеленчуците с високо съдържание на фибри играят важна роля при контролирането на теглото.

Що се отнася до плодовете, малините, къпините, ягодите и други подобни, които са с нисък гликемичен товар, оказват най-голямо влияние за поддържане на здравословно тегло.

Кийн подчертава, че изследването се фокусира върху относително здрави, бели, високо образовани възрастни хора, затова „тези открития не могат да бъдат генерално предложени като верни и истинни за всички хора”.

Друг диетолог изразява мнение, че консумацията на много плодове и зеленчуци е добра идея във всички случаи.

„Храните с богато съдържание на фибри, както много от тези, споменати в изследването, помагат да се контролира глада и поддържат нивата на кръвна захар стабилни – два елемента, които имат положителна роля и улесняват отслабването и здравословното поддържане на теглото”, казва Дана Анджело Уайт, a клиничен професор в департамента по спортна медицина в Университета в Куинпак, Хамдън.