През ноември 2014 г. жена постъпва в родилното отделение на румънска болница.

Лекарският екип е подготвен за появата на близнаци, но вместо това медиците стават свидетели на природен феномен, който те самите определят като чудо.

След като започват контракциите и по естествен път се ражда първото от двете деца, вместо да продължат, контракциите на жената внезапно спират.

Лекарският екип очаква до няколко минути да започне раждането и на втория близнак, но това не се случва. Детето, което е от женски пол, остава още 7 седмици в майчината утроба.

“Това се случва изключително рядко, дори не мога да кажа как контракциите спряха за втория близнак. Това беше нещо повече от чудо“, коментира д-р Адриан Сорин Кракиун пред "Mediafax newswire".

"След като се появи разширението на родовите канали и достатъчно разкритие, така че първото дете да се роди, контракциите спряха, шийката се отпусна и нямаше достатъчно разкритие, за да се роди второто дете.

Няма причина това да се случи, просто е един наистина необичаен случай", коментира д-р Лейла Хана, консултант по гинекология и акушер-гинеколог в BMI The Sloane Hospital, Кент.

Според лекарите, най-доброто решение е било майката да продължи да износва второто от децата по-дълго в утробата си, докато то наддаде достатъчно на тегло и порасне на ръст.

Самата родилка е била много щастлива, че второто от децата й ще остане по-дълго у нея и ще може да расте в утробата й.

Вторият близнак се ражда едва през януари 2015 година в болницата „Cantancuzino” в Букурещ, но с помощта на цезарово сечение.  И двете бебета са били с поднормено тегло и са родени в различни календарни години.

По време на бременността на жената, сканирането и изследванията с ехограф показват, че близнаците са били в различни ембрионални торбички и са имали отделна плацента, както често се случва при разнояйчните близнаци.

И двете бебета по време на раждането си са тежали по около 900 грама. Теглото на бебетата е било поднормено и рискът за тях е бил по-голям от обичайното. Затова те са се нуждаели от поддържане на респираторната и неонатална система.

До края на януари новородените са останали в болницата, където с правилни грижи и хранене теглото им се е нормализирало. Първото бебе е достигнало 2 200 грама, а второто - 2 900 трама.

Д-р Лейла Хана разказва за това изключително рядко и необичайно явление. „По-голяма част от близнаците, които не са еднояйчни, имат различни плаценти. 

Но тези две деца имат две ембрионални торбички и две плаценти. Фактът, че са родени със седем седмици разлика е крайно необичаен, понеже обикновено се раждат едно след друго", обяснява тя.

Проблемът е, че не във всички страни има достатъчно модерна и прецизна техника, за да може екипът от специалисти да реагира адекватно на всякакви ситуации.

Няколко месеца след разгласяването на странния случай, във Великобритания бе съобщено за две близначки, родени с 12 седмици разлика, през 2013 г.

Мария Джоунс-Елиът, от Гленмор, Килкени, постъпва в родилното отделение четири месеца по-рано заради раждането на първата си дъщеря Ейми. Невероятно, но факт - втората дъщеря - Кейти, идва на бял свят почти три месеца по-късно. Тяхното раждане стана световен рекорд на Гинес, като "най-дългият интервал между раждането на близнаци".