Може би приписването на полезни свойства на това растение, сред които и победа над рака има основание. Учените все още се отнасят скептично към легендарната билка. Причината е, че липсват убедителни доказателства, че употребата ѝ е наистина полезна за здравето.

Медицината, която се базира на доказателствата, е много гъвкава като наука. Може би съвсем скоро ще се появят нови данни, които ще убедят научния свят, че коренът на живота, така се превежда думата от китайски, наистина може да направи чудеса.

Все пак има и някои перспективни изследвания, които показват, че билката може да е наистина полезна за здравето.

Какви са ползите от женшен - корен на живота

1.Борба с възпаленията

Коренът от женшен е с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. За това отговарят гинзеноидите и гликозидите – основните активни съставки на растението.

Изследване в епруветка показва, че екстрактът от женшен може съществено да забави, а също и да спре възпалителни процеси. Затова има и някои практически потвърждения.

В експеримент, проведен с участието на 18 млади доброволци спортисти, дават на участниците по 20 грама екстракт от женшен всеки ден в продължение на седмица.

Вземат им кръв за определяне на нивата на определени възпалителни маркери.

В края на експеримента се установява, че количеството на последните е намаляло значително в сравнение с контролната група, на която давали плацебо.

Този ефект продължава 72 часа след завършване на приема на женшен.

Хроничното възпаление се смята за основен пусков механизъм на заболяванията на сърдечно-съдовата система, нарушения на обмяната на веществата и дори на някои видове рак.

Женшенът може да се окаже едно от вълшебните хапчета, които да избавят човечеството от смъртоносни заболявания.

2. По-дълго млади с корена на живота

Със свободните радикали билката се бори толкова ефективно, колкото и с възпаленията.

Според някои изследвания употребата на корена на живота усилва антиоксидантна активност на клетките.

Това е тяхната способност да противодействат на разрушителното въздействие на околната среда и на вътрешните процеси.

По-защитени клетки – това е кожа, която по-дълго запазва своята плътност и еластичност. Или стави, които по-малко се износват. Като цяло това е пролонгирана младост.

3.Подпомага умствената дейност

Антиоксидантната активност засяга и мозъчните клетки. Според някои данни компонентите на женшена предпазват този орган от гибел на невроните.

Това означава, че коренът помага за предпазване от различни невродегенеративни заболявания и от деменция, сред които и болест на Алцхаймер и Паркинсон.

4.Стимулира умствената дейност

Изследване с участие на 30 доброволци, на които предлагат да решават сложни математически задачи, показва, че тези участници, които по време на експеримента приемали от билката, се справяли по-бързо, отколкото тези на плацебо.

Едновременно с това тези, които приемали женшен, били с по-ниски показатели на кръвна захар.

Учените предполагат, че растението спомага за подобряване усвояването на глюкоза от мозъчните клетки, и с това се обяснява подобряване на умствената дейност.

5.Борба с умората и липсата на сили

Това е потвърдено от изследванията върху животни. Мишките, които получават добавки с женшен, плували по-дълго, отколкото гризачите на обикновена храна.

В кръвта на мишките, които приемали билката, се натрупвали и по-малко химически вещества, показатели за физическа умора.

Експерименти с хора също са провеждани. В един тях участват 90 души със синдром на хронична умора.

Доброволците са разделени на 2 групи – на участниците от първата дават добавки с женшен, втората плацебо.

След 4 седмици първите споделят, че се чувстват по-добре и симптомите на хронична умора са отшумели.

Ползи №6 и №7 от приема на билката - помага за намаляване на риска от някои видове рак и се използва като лекарство за проблеми с ерекцията.

Кога женшенът може да навреди

Когато приемът на билката не се консултира с личния лекар, това може да доведе до главоболие, проблеми с храносмилането и със съня. Употребата на билката е забранена при прием на антидепресанти и на лекарства за сваляне на кръвното, без да се консултира с личния лекар. 

Колко от билката може да се приема

В повечето изследвания фигурират дози от 1-2 грама суров корен или 200-400 мг екстракт на ден.

Растението може да се приема по различни начини – да се приготвя на пара, да се добавя в салати или към месо, да се вари под формата на чай.