Жестокото отношение към децата скъсява техните хромозоми
Полезно

Жестокото отношение в детска възраст оставя следа и на генетично ниво – жертвите на насилие са с по-къси теломери, крайните участъци на хромозомите, които могат да доведат до намаляване на продължителността на живота и сериозни проблеми със здравето.

До това заключение са достигнали учени от университетът Дюк, щата Северна Каролина. Тяхното проучване е било публикувано в списание „Molecular Psychiatry“.

Известно е, че дължината на теломерните участъци от ДНК служи като един вид брояч на деленето на клетките.

Колкото са по-къси те, толкова по-голям е броят деления, през които са преминали клетките – предшественици от момента на раждането.

Освен това предишни изследвания са установили връзката между стресът и скъсяването на теломерните участъци, а също и зависимост между дължината на теломерите и развитието на такива заболявания като диабет и старческо слабоумие.

Учените от университета Дюк използвали базовите данни, получени в резултат на провеждано дългогодишно проучване, което е насочено към определянето на степента на въздействие на генетичните фактори и тези на околната среда върху развитието на човека.

В изследването участвали 1100 британски двойки близнаци, чието наблюдение започнало от тяхното раждане.

Освен информацията за начина на хранене, образованието и доходите, учените направили анкета сред майките на близнаците за това дали децата им са били подлагани на различни форми на насилие – пряко физическо насилие, заплахи или сплашване навън или у дома.

Изследователите отделили една група от 236 деца, половината от които били подлагани на някаква форма на насилие.

Използвайки ДНК пробите, взети от тези деца, когато били на възраст 5 и съответно 10 години, учените с помощта на полимеразна верижна реакция измерили дължината на техните теломери, за да определят колко пъти се е осъществило самокопирането на този участък от гена. Било установено, че теломерите на децата, подлагани на насилие, били значително по-къси от на тези, които се радвали на нормално отношение.

Освен това била установена явна зависимост между количеството на негативните преживявания на детето и броят на скъсените крайни участъци на ДНК на клетките му.

Автори на проучването заключават, че децата жертви на насилие по-бързо стареят, повече боледуват във зряла възраст и продължителността на техния живот е възможно да е по-малка от на тези, които са се радвали на добро отношение в детската си възраст.

В същото време, учените обърнали внимание и на факта, че някои деца, които били подлагани на насилие до 5-годишна възраст, но не по-късно, към 10-тата година от живота им се наблюдавало леко удължаване на теломерите.

А при децата, подлагани на някои от формите на насилие между 5-тата и 10-тата си година, се наблюдава значително скъсяване на техните теломери.

Авторите на проучването предполагат, че, с оглед възможността да е допусната грешка при измерването, удължаването на теломерите е възможно да се дължи на положителните изменения в живота на децата.

Въпреки това, тъй като досега никога случаи на „прераждане“ на участъците от ДНК не са описвани, установеното удължаване на теломерите към 10-тата година от живота на децата буди съмнение у учените.

Екипът от учени от университетът Дюк възнамерява да продължи изследването и планира отново да направи измерване на теломерите на участниците в проучването, които сега са на 18-годишна възраст и да анализира как се изменила дължината на тези участъци от ДНК при вече изменените външни условия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 99

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg