Излишните килограми си отиват, но тяхното място се заема от излишните комплекси. Защо се случва така?

1. Самооценка

Според последните изследвания, до 90% от успешно отслабналите хора се замислят дали да не върнат килограмите си обратно.

Тази статистика до голяма степен се обяснява от критичните последствия за психиката, които малко хора отчитат.
Учените традиционно търсят връзка между самооценката и килограмите, твърдейки че колкото повече човек сваля, толкова по-голямо удовлетворение изпитва.

Степента на удовлетворение зависи от начина на отслабване – по-висока е при тези, които са се отървали от излишните килограми сами, без да прибягват до таблетки и хирургични интервенции.

Други изследователи не проследяват тази връзка, твърдейки че толкова специфична материя като отношението към новото тяло, е трудно да се оцени.

С колегите си е съгласна е Сюзан Алберс, доктор на психологическите науки и автор на книгата – 50 начина да се успокоиш без храна, и тя е убедена, че след отслабване човек още дълго време не може да приеме новото си тяло.

Хората носят старите си дрехи, които са им станали твърде големи, и не си дават напълно сметка за това. Те избягват да се гледат в огледало, а когато гледат всеки път се изненадват, че изглеждат по-слаби от обичайното.

Следва да се отчете, че хората, които са били с доста килограми отгоре не могли да се похвалят с добра самооценка, не я получават в бонус след отслабване. А се повишава постепенно, и тук всичко много зависи от мнението на околните.

2. Оценка от страни

Спомнете си как хората реагират на новата прическа или на красивата рокля? Много добре, но… И именно това „но“ носи повече вреда, отколкото полза.

Жените се ядосват на света, че не ги оценяват както трябва, смята Каролина Аповиан, ръководител на Центъра за управление на храненето и теглото в Бостънския медицински център.

Най-често вместо искрена радост жените чуват скрита критика по свой адрес. „Изглеждаш изтощено“. „А не е ли опасно?“, „Нищо, като родиш, ще си върнеш предишните килограми“. Непотърсената загриженост може наистина да изкара някого от равновесие.

За да отслабнеш, или трябва да си със стабилни нерви, или да разбереш простата истина – хората оценяват околните от позицията на собственото си отношение към теглото и хранителните навици.

3. Отношения с близките

За разлика от теглото, проблемите в семейството няма къде да изчезнат. Не си въобразявайте, че привлекателният външен вид ще промени климата в дома ви.

Мъжете, например, често си мислят, че ако свалят килограми, сексуалният живот в семейство ще повиши качеството си. Това е погрешно мнение, което завършва със разочарование и впоследствие води до трупане на килограми.

Отношенията с близките не зависят от външния ви вид – тяхната любов, тревога и обида, не са свързани с показанията на кантара.

В някои случаи по-малките обиколки могат да помогнат за разрешаване на личните противоречия.

Много хора изяждат проблемите в отношенията си. Но веднага щом осъзнаят първопричината и престанат да преяждат, стават готови за разрешаване на конфликта.

4. Мотивацията изчезва

„Прекарах толкова много време в борба с наднорменото тегло, че отслабването се превърна в основа цел на живота ми. Сега и представа си нямам с какво да се захвана“. И затова борбата с килограмите трябва да се възприема като междинна цел, а не като крайна.