В САЩ установиха, че заради лекарски грешки ежегодно загиват 251 хиляди американци.
Чуждестранните учени пресметнаха, че медицинските грешки са третата причина за смъртност в САЩ.

Но изследователите подчертават, че съществуващата система за изготвяне на статистика не позволява регистрирането на фактите около смъртните случаи, свързани с неправилна диагностика и лечение.

Първата причина за смъртността в САЩ са сърдечно-съдовите заболявания – 611 хиляди годишно, втората – онкологични заболявания 584 хиляди.

В България 2-те основни причини за смъртност са същите както и в Америка. Българите умират основно от сърце и от рак. Доколкото това е обичайно и по това страната ни не се различава от останалите, ние обикновено се обръщаме към това, по което се различаваме.

Често говорим за насилствена смърт, жертви на катастрофи, убийства. Но не са това факторите, които погубват българите.
А пък с лекарските грешки нещата стоят по-сложно – статистика колко българи годишно загиват, заради неумишлени заблуди на медицински работници не се води в страната. Данни за грешките не само са недостъпни, а не се събират от никого.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“, която би трябвало да извършва проверки, не го прави изобщо. Може да се каже, че качеството на медицинската дейност, извършвана от лечебните заведения се проверява само, ако избухне голям скандал, при който има подозрения за лекарска грешка, и се раздухва по медиите.

Няма смисъл да говорим изобщо за евентуално поощряване на научни изследвания в тази сфера. Не е известно нито едно изследване на честотата на грешките, които са заведени в медицинската документация на българските болници и клиники.

Дори простата статистика на работата на медицинските организации в България е затворена. Тоест не е тайна, просто не се предоставя. Защо?

Най-вероятно, защото и непълна такава за смъртните случаи и усложненията в нашите лечебни заведения може да се превърне в истинска бомба, която буквално да взриви общественото пространството. В противен случай защо тази информация ще се укрива?

Остава ни да се уповаваме на данните на Световната здравна организация. Според статистиката по света лекарите излекуват 77% от заболяванията, не лекуват или помагат малко на 22.3% от пациентите и вредят на 0.7% от тях.

Най-ефективна е лекарската помощ при апендисит, фурункули, пневмония и фрактури на костите. Умерено ефективна е при астма, хипертония, диабет, сърдечни пороци, наследствени заболявания, като синдром на Даун.

Най-малък късмет имат пациентите, които са развили усложнения след поставени ваксини, постоперативни кръвотечения и натрупване на гной, проявления на алергии след вътревенозни инжекции с оток на Квинке, с асфикция, с анафилактичен шок. Освен това според СЗО, за една от най-големите грешки се смята отстраняване на здрав орган вместо болен.

От лекарски грешки не е застрахован никой, коментира анестезиолог, пожелал да остане анонимен. В университета казвали на бъдещите лекари, че дори и най-опитните и висококвалифицирани лекари правят грешки – и това зависи съвсем не от невежество или мързел.

Пълното разрешаване на проблема с лекарските грешки няма да се получи, дори и като се отчита съвременното състояние на науката и техниката. Човешкият фактор в медицината играе огромна роля, и дори понижаването на количеството на лекарските грешки също не е толкова просто.

Ако пък до всеки лекар сложим един въоръжен роднина на пациента, това ще доведе до понижаване на броя на медицинските специалисти.