Животът в големите градове, в България са тези с население над 100 хиляди души, способства за ускоряването на стареенето на кожата с 10 години. Резултатите от изследването бяха представени от компанията Procter & Gamblе.

Учените достигнали до извода, че животът в селските местности е много по-полезен за кожата на човека. И тази разлика е впечатляваща – кожата на градските жени старее много по-бързо, отколкото на техните връстнички от селата и малките провинциални градове.

За участие в изследването учените поканили 200 жени на възраст от 30 до 45 години. Едната половината от доброволките живеели в големи градове, а другата в селата.

Всички жени водели приблизително еднакъв начин на живот и се излагали на съпоставимо количество на ултравиолетово излъчване. Но въпреки това, се оказало, че при дамите от градовете кожата остарявала по-бързо.

Една от участничките в изследването 46-годишната Елизабет Хънт, майка на 3 деца, съобщила, че се е преместила да живее в провинцията, именно за да запази здравето и младостта си.

Тя и съпруга ѝ имали собствена земя, където отглеждали всички необходими им плодове и зеленчуци и се опитвали нищо да не закупуват от супермаркетите. А също и много време много време прекарвали на открито.

Дерматологът Стефани Уилямс отбелязва, че една от нейните пациентки, живеела в града и в края на деня имала навика да почиства мръсотията от лицето си – „След почистването бялата марля ставала напълно сива.

Вие можете да видите всички замърсявания и мръсотията от града по кожата ви. Тя е стройна и стегната, но кожата ѝ е с 10 години по-стара от хронологическата“.

Това се дължи на факта, че замърсеният въздух предизвиква възпаление, разрушава защитните механизми на кожата, уврежда колагена, който поддържа нейната еластичност и като последствие от това се ускорява образуването на бръчки и стареенето.

В рамките на това изследване също така било установено, че при жителките на селата остаряването на кожата се обуславя в най-голяма степен от излагането на слънчева светлина.

Напълно вероятно, това да е свързано с неправилната грижа за кожата, защото жените в селата нямат навика да използват специални защитни средства. Но дори и въпреки това животът в центъра на големия град се оказал по-вреден, отколкото излагането на слънчева светлина.

Ако по-рано се е смятало, че частиците от градската мръсотия не могат да проникнат в кожата и се задържат на нейната повърхност от настоящото изследване стана известно, че това не е така.

И обикновената грижа, включваща почистване, хидратация и правилно хранене е напълно недостатъчна.
В големите градове в България въздухът е най-замърсен предимно в София и Пловдив и дори вторият ни по-големина град беше обявен през 2013 година за градът с най-мръсен въздух в целия европейски съюз.

През изминалата 2014 година ситуацията се измени, най-вероятно поради обилните валежи през по-голямата част от годината.

Основният източник на замърсяване в големите градове у нас са автомобилите, които през последните години в столицата достигнаха критичните нива от 550 на 1000 души население, което обуславя и в бъдеще влошаването на качеството на въздуха в големите градовете.

В България допълнително замърсяване от автомобилите се създава и поради факта, че по-голямата част от тях са рециклирани и са на възраст над 5 години и системите им за катализиране на вредните газове не функционират.