Плодовете и зеленчуците заемат централно в здравословното меню. Според препоръките на Световната здравна организация, оптималната дневна порция е не по-малко от 400 грама.

Даровете на природата трябва да са разнообразни, да се разделят на 5 еднакви порции и равномерно да се похапват в рамките на деня. Но във втората половина на зимата и в навечерието на ранната придържането към подобни препоръки е много трудно.

Причината е в доста оскъдният асортимент по магазините, предлагат се само домати и краставици от Гърция и Турция, които почти нямат вкус или да имат такъв, е доста необичаен.

Освен домати и краставици има и различни видове зеле и спанак, от които можем да си набавим достатъчно количество полезни вещества и витамини, за да се подготвим за пролетта.

Правилно приготвяне на пресни зимни зеленчуци

Как правилно да приготвяме зеленчуците, които днес може да се купим в свеж вид, за да си набавим максимум полезни вещества?

Спанак – ценен източник на витамини и минерали

Този зеленчук, прославен от анимационния герой Попай, при правилна употреба може да бъде наистина много полезен за организма. В неговия състав присъстват витамини А, В, С, Е и К, магнезий, калций, калий, натрий, желязо, фосфор, манган и цинк.

Спанакът в менюто благоприятно влияе на имунитета, зрението, състоянието на косата, кожата, ноктите, костните и мускулните тъкани, сърдечно-съдовата система и нивата на кръвна захар. Това е отличен компонент на здравословното хранене.

Спанакът трябва да се яде веднага след покупка. Колкото повече стои, толкова по-малко полезни вещества остават.

При необходимост, разбира се, можем да се запасим със спанак максимум за 1-2 дни, но трябва да се съхранява в хладилник. Но ако желаете да съхранявате зеленчука за по-дълго време, по-добре да търсите спанак с коренище.

Най-ценен е лутениът в спанака – естествен антиоксидант, особено полезен за защита на зрението. Освен това спомага за намаляване на риска от инфаркти и способства за ограничаване на възпалението в имунните клетки при исхемична болест на сърцето.

Натрупва се в организма и се изразходва по необходимост. Но начинът на приготвяне на спанака може да повлияе на натрупването на антиоксиданта в организма.

Най-добре е пресният спанак да се употребява в смути, като се смесва със сметана, прясно или кисело мляко.

При нарязване от зелените листа се отделя много лутеин, а мазнината от млечните продукти му помага да се разтвори в готовата напитка и в пълен обем да постъпи в организма.

Защо не трябва да забравяме за броколи през зимата

Броколите в менюто са като комплекс мултивитамини. В този вид зеле се съдържат витамин А, В9, С, К, РР и U. Сред полезните елементи в състава са калций, калий, натрий, желязо, фосфор.

Броколите са богати на фибри, белтъчини, полезни минерални соли, притежават още антиоксидантни и антибактериални свойства. Благоприятно се отразява на състоянието на сърдечно-съдовата система, нервите и на кръвотворните процеси.

Това е отлична храна за отслабване, за профилактика на онкологични и костни заболявания, склероза, язви на стомашно-чревния тракт.

Както и с всички други зеленчуци, за максимум полза от ядене на броколи е необходимо правилно приготвяне. Най-щадящи методи за топлинно въздействие са варенето и приготвяне на пара.

 Варенето не трябва да е с продължителност повече от 3-5 минути, като зеленчукът се потапя във вече кипяща вода. Но най-полезно е зеленчукът да се яде суров.

Едно от най-ценните вещества в състава на броколите е глюкорафанин – предшественик на сулфоранафан, притежаващ и противоракови свойства. Пагубна за него е не само топлинната обработка на зеленчука, но и неговото замразяване.

Брюкселско зеле – ползи за здравето

Този вид зеле по право се определя като едно от най-полезните. Малките зелени кочани притежават уникален състав и свойства.

В сравнение с бялото, в брюкселското има 2-3 пъти повече витамин С. Благодарение на високото съдържание на калий е незаменимо за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

 Фолиевата киселина в състава на зеленчука го прави полезен при бременност, а витамин К помага за понижаване на риска от развитие от болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер.

За получаване на максимум полза от брюкселското зеле е необходимо времето за топлинна обработка да се ограничи до минимум.