Ново изследване доказва, че някои видове корали, които често се използват в аквариумите произвеждат токсини, които могат да бъдат изключително опасни за човешкото здраве.

В доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията са описани 10 случая на отравяне с токсини между 2012 г. и 2014 г в Аляска. Любопитното е, че всички случаи са свързани с коралите от вида „Zoanthid“, с които често се декорират домашните съдове за отглеждане на рибки.

Според изследванията тези корали съдържат високи нива на палитоксин – вид, който може да причини животозастрашаващи симптоми при докосване, вдишване или поглъщане.

Поради тази причина токсините се оказват изключително опасни за хора, които работят в магазин за аквариуми или са декорирали тези в дома си.

В доклада се съобщава: „Много от служителите на аквариума ги съхраняват, а любителите на морския свят не са наясно с токсина, който представлява потенциална опасност за здравето им. Трябва внимателно да се проучи как се обработват коралите. Тези практики трябва да се съобщават от производителите, за да се подсигури общественото здраве и да се избегнат усложнения и кризисни състояния.“

Държавните служители по здравеопазване в Аляска започват разследване на токсина, отговорен за отравянето на мъж. След като са направили изследване на двама от неговите съквартиранти са открили, че и те проявяват симптоми, които са резултат от отделените токсини на коралите „Zoanthid“, отглеждани в домашния аквариум. Симптомите, които са проявили пациентите са: повишена температура, умора, кашлица, болки в мускулите и горчив, метален вкус в устата. След като са открити причините за отравянето и тримата пациенти се възстановяват в рамките на два дни.

Според изследването на здравните органи нито един от пациентите не е осъществил пряк контакт с коралите. Според тях токсинът е попаднал в телата им, чрез вдишване.

Те обясняват, че токсинът се освобождава, когато някои от полипите се откъснат по време на прехвърлянето на коралите в аквариума. Според учените коралите могат да произвеждат и аерозолни токсини, когато се използва гореща вода или скраб за отстраняването им.

След като проучването се разширява се оказва, че в магазина, в който се продават коралите също има няколко случая на хора от персонала, които са проявили симптоми на отравяне. Те съобщават за болки в ставите, слабините, треска, усещане за студ през нощта, кашлица и метален вкус в устата. При един от членовете на персонала симптомите са се появявали девет пъти.

След разпита на здравните власти собственикът на магазина съобщава за случай през 2012 г., когато мъж и бременна жена са хоспитализирани след като съпругът е почиствал аквариум с корали „Zoanthid“. Въпреки че съпругата не е участвала пряко в почистването причината да се зарази с опасния токсин е, че е просто е била в помещението през това време. След като попадат в болницата съпругата остава в интензивното отделение в продължение на няколко дни, след което ражда три месеца по-рано.

За щастие бебето оцелява и няма признаци да е засегнато от опасните токсини, за разлика от бащата, който две години след случая все още има проблеми с белите дробове.

Токсинът, който се получава от този вид корали може да се неутрализира чрез накисване в белина и вода за 30 минути. Според доклада замърсените предмети трябва да се третират по същия начин.

За да се избегне производството на аерозоли любителите на морския свят и служителите в специализирани магазини трябва да подхождат с повишено внимание към отглеждането на този вид корали. Когато обеззаразявате площи, които може да са изложени на токсина задължително използвайте предпазни средства като маска, очила и специални за целта дрехи.