Как да се справяте с паренето и сухотата в очите, когато ви се налага дълго време да шофирате?

Всичко шофьори, и в града и тези, които пътуват далеч, също излагат своите очи на опасност. Кои са основните проблеми, които могат да доведат до парене, сухота, болки в очите.

1. Заслепяващи фарове

Не всички шофьори имат навика да превключват от дълги на къси светлини, които вие им идвате насреща. И фаровете удрят по зрението, след като навън вече е станало тъмно.

Така зеницата реагира на ярка светлина, като се свива мигновено. Макар че отсрещните фарове заслепяват шофьора само за миг, то автомобилът през това време изминава няколко десетки метри.

Как да се справите с този проблем?

За съжаление затъмняването на предното стъкло е абсолютно неефективно що се отнася за съвременните ксенонови фарове.

Освен това в Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата има разпоредба, забраняваща затъмняването на стъклата на автомобилите и това се отнася за всички стъкла, а не само на задните, както се подразбира.

В този случай помагат очилата „антифарове“ за шофьор, които между впрочем, според справка направена от нашия екип, са сравнително евтини – в порядъка 40-50 лева.

И тези очила надеждно защитават очите от проблясъците при мокра настилка, очилата могат да се затъмняват при осветяване от дълги светлини, а през деня поради фотохромния слой очилата потъмняват, предпазвайки от ултравиолетовите лъчи.

Освен това, от дългите светлини спасяват и обикновените жълти или кафяви очила. Те правят образа в сумрака по-ярки и по-ясни.

2. Дълго гледане в далечината

Когато пътуват някъде далеч, като гледате постоянно пътя, вие не забелязвате, че мигате по-рядко, поради което спира да се образува защитен слой от сълзи, очите пресъхват, появява се парене и насълзяване.

Добре е, ако по пътя има ярки обекти, които да отвличат вниманието ви от сивата лента на шосето. Но ако пътувате някъде из Северна България, например из Лудогорското плато, където няма и едно дърво, а само обработваеми земи?

Какво да правите? Вероятно повечето от вас знаят, че трябва да се правят почивки. Без да завъртате главата, поглеждайте наляво, след това надясно и след това напред, като повторите 10 пъти.

3. Слънце

Тази опасност е актуална не само през лятото. В късната есен, в който период сме сега, и ранната пролет слънцето се намира на най-опасната височина за очите.

Затова не забравяйте за очилата, когато тръгвате на път. Ако пък носите контактни лещи, задължително избирайте такива с УВ-защита, желателно от първи клас.

4. Климатик и вятър

Парното и климатика, спасяващи ни от студ и жега вътре в автомобила, не са най-добрият помощник за очите. Също така и вятърът, духащ от леко отвореният прозорец. И от това страдат очните капиляри.

Какво да правите? Можете да си закупите мини овлажняващо средство за автомобила.

5. Сняг в слънчев ден

Макар и в България понастоящем да не е паднал сняг, то ако падне такъв и след това времето се подобри и пекне слънце, то тогава опасността за очите е двойна.

Дори може да се развие изгаряне на роговицата – фотокератит, който се проявява със силна болка и също много интензивно сълзене.

Защо това е опасно? Изгарянето е на практика убийство на тъканите, поради силното изгаряне може да се образува белег, поради който образът се изкривява.