Ние не се и замисляме, че в нашето тяло има повече от 200 различни стави. За да ни служат дълго, да останат гъвкави, е важно съблюдаването на няколко правила.

1. Пийте вода

Ставите се намират в специална капсула, която се изпълва с течност, която се амортизира, омеква и има нужда от хранителни вещества.

Ако организмът е обезводнен, то пресъхва и ставната торбичка. Първият признак е хрущенето и пукането на ставите. Сутрин на гладно задължително изпивайте по една чаша вода на стайна температура.

Правете на своите стави и на целия си организъм своеобразен сутрешен душ. И през деня не забравяйте да пиете вода – не по-малко от литър, а най-добре 1.5 литра.

2. Правете си разходки, когато сте на работа

Основният проблем на офис служителите е лошото кръвообращение, поради еднообразната поза.

Най-често недостиг на хранителни вещества изпитват тазобедрените и коленните стави, тъй като кръвта носи към мускулите и ставите множество полезни вещества.

За да избавите от множество проблеми, поне веднъж на час ставайте и се разхождайте из офиса или в коридора. А най-добре е да слезете и да се качите по стълбите, ако офисът ви се намира в многоетажна сграда.

Тези прости, на пръв поглед, движения облекчават натоварването. Същевременно ще проветрите и мозъка си.

3. Старайте се стойката ви да е изправена

За да не се уморяват раменните ви стави, гръдния и шийния отдел на гръбнака, се старайте да стоите изправени.

Колкото по-силно наклоняваме главата, толкова по-силно ще притискате мускулите на шията, като по този начин намалява кръвния поток към тези тъкани.

От недостигът на кислород страда и мозъка и раменните стави.

Между впрочем болката в тях може да бъде първи признак на остеохондроза. Поради тази причина веднъж в час отмествайте гърба от облегалката на стола и раздвижвайте раменете. Плавно накланяйте главата първо към едното рамо, след това към другото и повтаряйте няколко пъти.

След това дайте главата максимално назад, за да изправите гърба. Трябва да усетите как прешлените буквално си застават на мястото.

4. Сменяйте обувките

Обувките на токове или на платформа или пък твърде тесните модерни обувки буквално травмират ставите на пръстите на краката.

Поради тази причина не забравяйте, че е най-добре на работа да ходите с удобни маратонки. Обувките на токове могат да се носят, без да навредят на здравето не повече от час-час и половина дневно.

5. Включете в ежедневното си меню бадеми и фасул

За ставите и за целия организъм е необходимо правилното и балансирано хранене. Това, което не е нужно на тялото е излишното количество захар и сол.

Солта обезводнява ставите, което се отразява неблагоприятно на състоянието им. А захарта способства за покачването на килограмите, което увеличава допълнително натоварването върху тях.

Това, което ставите обичат е желатинът. А през останалото време наблягайте на бадеми – но не повече от 50 грама дневно, защото са много калорични, в тях има полезни за ставите цинк и витамин С.

Този минерал, а също и манган се съдържа във фасула. Поради тази причина се препоръчва поне веднъж 2 пъти седмично да се яде като гарнитура или варен.

Ябълките също са много полезни за ставите, като печените дори са още по-подходящи, като температурата на печене не трябва да надвишава 160-170 градуса.