Колкото по-рано се обърне внимание, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Какви диагнози за зрителни нарушения най-често се поставят на деца и как родителите могат да разпознаят, че детето има проблеми с очите?

Какви различава зрението на децата от това на възрастните

За разлика от това на възрастните, детското зрение постоянно се променя, намира се в процес на усъвършенстване.

Заедно с растежа и с развитието при децата се наблюдават и промени във всички структурни елементи на очите, формира се тяхната оптична система.

Това е продължителен процес интензивно протича през първите 5 години от живота на детето, когато значително се увеличава размерът на очите, теглото на очната ябълка, променя се пречупващата сила.

Известно е, че виждаме добре само лъчите, които идват от предмета се фокусират върху ретината. Такова око е с нормално зрение.

Ако светлинните лъчи се пресичат зад ретината, тогава е налице далекогледство, а ако е пред – късогледство.

Какви са най-разпространените зрителни нарушения при деца

При децата в ранна възраст се наблюдава лека степен на далекогледство – 1-3 диоптъра, това се дължи на сферичната форма на очната ябълка и скъсената предно-задна ос на окото.

На възраст 7-12 години далекогледство изчезва, и зрението става нормално.

Миопия – късогледство

Днес 30-40% от учениците, вследствие на значително нарастване на очната ябълка, са с миопия или късогледство. Това е най-разпространеното заболяване на зрителните органи, което се среща при деца.

От 30 до 50% от недоносените деца са с късогледство, те са предразположени към това състояние.

Миопията се характеризира с увеличаване на пречупващата сила на окото, поради което ученикът не вижда ясно предметите, които са далеч от него, например, текстът, който е написан на дъската.

Децата с късогледство имат доста характерно поведение – премрежват поглед, стараят се да разглеждат предмети със силно наведена глава и приближават тетрадка или книжка много близо до очите.

За лечение на детско късогледство се назначават очила, при слаба и средна степен – за частично носене – очила за частично носене, при висока степен – за постоянно.

Профилактиката на това заболяване се състои в няколко основополагащи момента, тъй като самите очила не лекуват късогледство, а са само средство за корекция при самия процес на лечение.

Зрителните натоварвания трябва да са дозирани. Четенето трябва да е стол, при добро осветление, четенето в легнало положение не е препоръчително.

Голямо значение има продължителността на гледане на телевизия, както и времето прекарано пред екрана на таблет, смартфон или лаптоп.

За деца до 2 години изобщо не се препоръчва да гледат телевизия, да използват и други електронни устройства.

Не само вредят на зрението, но и се натоварва централната нервна система, вследствие на което детето се превъзбужда.

За деца до 7 години телевизия може да се гледа до 40 минути дневно или съответно да се играе или използва таблет, смартфон или лаптоп.

Далекогледство – хиперметропия

Среща се доста по-рядко. Ситуацията е противоположна – след пречупване на лъчите фокусът се оказва далеч от ретината.

Децата с леко далекогледство, за да видят близки предмети трябва силно да напрягат очите си, а когато са далеч, лесно ги виждат.

Заради напрягане на очите децата с хиперметропия може да се оплакват от силно главоболие, тежест и парене в очите, силна умора.

Причината е напрежение, необходимо за да бъде видян текстът в учебника или разположен в непосредствена близост предмет.

Природата сякаш е предвидила възможността за развитие на късогледство и е програмирала така, че при раждането повечето деца са с далекогледство – 91%, около 4% към момента на раждането са с нормална рефракция и само 5% се раждат с миопия.

При достигане на пълнолетие почти всяко трето дете стига страда от късогледство.

Астигматизъм

Това е зрителен дефект, свързан с нарушение на формата на лещата или роговицата, заради което човек престава да вижда ясно изображенията. Пречупващата сила на окото в различните меридиани е различна.

Ако астигматизмът не се лекува може да доведе до амблиопия и рязко отслабване на зрението.