10-те най-полезни храни за кръвта

Мария
Написана от Мария август 25, 2015 11:55

10-те най-полезни храни за кръвта

Акценти:

  • Ядки - увреждане на зъбите
  • Нар - съдържание на желязо
  • Ябълки - източник на пектини

Свързани:

Включете в хранителния си режим тези 10 забележителни храни, които ще ви помогнат да подобрите състава на кръвта.

Редовната употреба на черен дроб, зеле, морска риба и цвекло, съществено ще подобри качествените характеристики на кръвта.

1. Черен дроб

В говеждия черен дроб се съдържа голямо количество желязо, дефицитът на което води до понижаване нивата на хемоглобина в кръвта.

Недостигът на този важен минерал се последва от развитие на желязодефицитна анемия.
Освен желязо в черния дроб се съдържа още и веществото хепарин, явяващо се профилактично средство срещу тромбоза и инфаркт на миокарда.

2. Морска риба от мазните видове

В мазната морска риба се съдържа голямо количество полиненаситени омега-3 мастни киселини, които способстват за понижаването на нивото на хемоглобина в кръвта и на риска от развитие на атеросклеротични изменения. Освен това, рибата е богата на веществото таурин, благодарение на което се нормализира кръвното налягане.

3. Зеле и броколи

Бялото зеле и броколите са много полезни за кръвта храни. Тези зеленчуци са богати на фолиева киселина, благодарение на която се стимулира синтезът на нови кръвни клетки. Също в зелето и броколите присъства витамин К, който участва при съсирването на кръвта.

4. Цитрусови плодове

Цитрусите са полезни за кръвта, поради наличието в тях на витамини А, С, а също и на растителни влакна. Витамин А – във формата му на бета каротин, способства за нормализацията на нивото на кръвната захар.

Витамин С благоприятства абсорбцията на желязото, а фибрите способстват за понижаване нивата на лошия холестерол.

5. Ябълки

В тях се съдържа много пектин, който свързва и способства екскрецията на лошия холестерол, а също и спомага за нормализацията на нивата на кръвната захар.

Ябълките са изключително полезни като профилактично средство срещу заболявания на черния дроб. И то срещу най-разпространеното – мастната дегенерация на най-голямата жлеза в човешкото тяло.

6. Мед

Най-полезният за кръвта се смята медът от елда, тъй като съдържа максимално количество полезни минерали, аминокиселини и органични киселини.

Редовната употреба на мед от елда нормализира качествените и количествените характеристики на формиращите кръвта елементи, такива като левкоцити, тромбоцити и еритроцити.

7. Цвеклото

Може да се счита за естествено кръвотворно средство. В него се съдържат вещества, способстващи образуването на червени кръвни телца.

Но трябва да бъдете особено внимателни със сока от червено цвекло и да го пиете по-бавно, в противен случай се развива състояние, наречено битурия, при което урината почервенява в резултат на приема на цвеклото, макар и цветът ѝ да е по-различен от този на кръвта, много хора изпадат в паника, тъй като смятат, че уринират кръв.

8. Нар

И особено сокът от него са подходящи при анемия, обусловена от дефицит на желязо, тъй като в този плод се съдържа голямо количество от ценния минерал, макар че процентът на количеството, което се абсорбира не е голям.

9. Авокадо

При редовна употреба на този плод нивата на лошия холестерол се понижават. Веществата, съдържащи се в него, способстват за нормализация на кръвотворните процеси и на кръвообращението.

10. Ядки

Благодарение на своя състав всички видове ядки са изключително ценни за подобряване на състава на кръвта. В тях се съдържа значително количество магнезий, калий, желязо, витамин А, В и С.

Но и с тях трябва да се внимава, тъй като са твърди и създават микропукнатини по зъбния емайл, което е предпоставка за развитие на кариес.

10-те най-полезни храни за кръвта
4.6 (92.9%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 25, 2015 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи