Включете в хранителния си режим тези 10 забележителни храни, които ще ви помогнат да подобрите състава на кръвта.

Редовната употреба на черен дроб, зеле, морска риба и цвекло, съществено ще подобри качествените характеристики на кръвта.

1. Черен дроб

В говеждия черен дроб се съдържа голямо количество желязо, дефицитът на което води до понижаване нивата на хемоглобина в кръвта.

Недостигът на този важен минерал се последва от развитие на желязодефицитна анемия.
Освен желязо в черния дроб се съдържа още и веществото хепарин, явяващо се профилактично средство срещу тромбоза и инфаркт на миокарда.

2. Морска риба от мазните видове

В мазната морска риба се съдържа голямо количество полиненаситени омега-3 мастни киселини, които способстват за понижаването на нивото на хемоглобина в кръвта и на риска от развитие на атеросклеротични изменения. Освен това, рибата е богата на веществото таурин, благодарение на което се нормализира кръвното налягане.

3. Зеле и броколи

Бялото зеле и броколите са много полезни за кръвта храни. Тези зеленчуци са богати на фолиева киселина, благодарение на която се стимулира синтезът на нови кръвни клетки. Също в зелето и броколите присъства витамин К, който участва при съсирването на кръвта.

4. Цитрусови плодове

Цитрусите са полезни за кръвта, поради наличието в тях на витамини А, С, а също и на растителни влакна. Витамин А – във формата му на бета каротин, способства за нормализацията на нивото на кръвната захар.

Витамин С благоприятства абсорбцията на желязото, а фибрите способстват за понижаване нивата на лошия холестерол.

5. Ябълки

В тях се съдържа много пектин, който свързва и способства екскрецията на лошия холестерол, а също и спомага за нормализацията на нивата на кръвната захар.

Ябълките са изключително полезни като профилактично средство срещу заболявания на черния дроб. И то срещу най-разпространеното – мастната дегенерация на най-голямата жлеза в човешкото тяло.

6. Мед

Най-полезният за кръвта се смята медът от елда, тъй като съдържа максимално количество полезни минерали, аминокиселини и органични киселини.

Редовната употреба на мед от елда нормализира качествените и количествените характеристики на формиращите кръвта елементи, такива като левкоцити, тромбоцити и еритроцити.

7. Цвеклото

Може да се счита за естествено кръвотворно средство. В него се съдържат вещества, способстващи образуването на червени кръвни телца.

Но трябва да бъдете особено внимателни със сока от червено цвекло и да го пиете по-бавно, в противен случай се развива състояние, наречено битурия, при което урината почервенява в резултат на приема на цвеклото, макар и цветът ѝ да е по-различен от този на кръвта, много хора изпадат в паника, тъй като смятат, че уринират кръв.

8. Нар

И особено сокът от него са подходящи при анемия, обусловена от дефицит на желязо, тъй като в този плод се съдържа голямо количество от ценния минерал, макар че процентът на количеството, което се абсорбира не е голям.

9. Авокадо

При редовна употреба на този плод нивата на лошия холестерол се понижават. Веществата, съдържащи се в него, способстват за нормализация на кръвотворните процеси и на кръвообращението.

10. Ядки

Благодарение на своя състав всички видове ядки са изключително ценни за подобряване на състава на кръвта. В тях се съдържа значително количество магнезий, калий, желязо, витамин А, В и С.

Но и с тях трябва да се внимава, тъй като са твърди и създават микропукнатини по зъбния емайл, което е предпоставка за развитие на кариес.