3 източника на зараза във вашия дом

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 11:20

3 източника на зараза във вашия дом

Акценти:

  • Източници на зараза в дома
  • Пране - бактерии
  • Дъска за рязане - почистване

Свързани:

Медицинската маска далеч не е първото средство за защита срещу микроби и вируси. По-добър да се предпазите е като…

1. Кухненската мивка

Британски учени са изчислили, че на 1 квадратен метър от повърхността около и вътре в канала на мивката на мивката в кухнята се обитава средно от около 80 хиляди бактерии.

Микроорганизмите с удоволствие се хранят с остатъците от продукти, които трудно могат да се измият и поради те се размножават в благоприятна среда.
Немалко зарази могат да се открият и на водопроводния кран, където попадат мръсотията, капките и хранителните остатъци от миенето на посудата.

Но най-много микроорганизмите обичат неизсъхващите и постоянно мръсни гъби и кърпи за почистване на масата – по ирония на съдбата именно тези средства за почистване се превръщат в много голям проблем, от гледна точка на чистотата.

Какво да направим? – не бъдете мързеливи и измивайте мивката и крановете на чешмата след всяко готвене или миене на посуда.

И не просто изплаквайте с топла вода – да, водата може да отмие микробите, но микроорганизмите ще останат някъде в канала и ще започнат да се размножават и бързо ще се появяват отново на повърхността.

А за унищожаване на заразата ще ви помогнат миещите препарати, под формата на гел или прах, както на вас ви харесва.
И не забравяйте да изплаквате гъбите и кърпите за почистване на масата, след като приключите почистването с тях.

2. Дъските за рязане

Според заключението на Американската администрация по санитарния надзор за качеството на хранителните продукти и медикаменти, най-вероятните източници на бактерии са картофите, тоест кореноплодните, листните зеленчуци и почти всички зелени зеленчуци.

Ето защо, ако вие сте рязали на дъската някой от горепосочените продукти, е много голям шансът, по нея и върху ножа да са останали неканени гости. След това микроорганизмите лесно попадат върху другите хранителни продукти, а впоследствие и на масата.

Какво да направим? – на първо място внимателно измийте всички плодове и зеленчуци преди употребата им, а месото гответе само на високи температури. На второ място – измивайте самата дъска с подходящ препарат за чинии и с четка. И е желателно да използвате отделни дъски за различните видове хранителни продукти.

Следва да вземате предвид и факта, че най-добра среда за размножаване на микробите се явяват традиционните дървени дъски, на стъклените и пластмасовите бактериите не се развиват толкова лесно.

Освен това напуканите и счупените дъски е по-добре да бъдат сменени, тъй като всички вдлъбнати места могат да се превърнат в убежище за инфекции.

3. Прането

Малките частици от човешката кожа и изпражненията остават по бельото и дрехите, дори и след много качествено изпиране. А заедно с тях оцеляват и бактерии, които започват да се размножават във влажната и топла среда още в пералната машина.

Затова е най-добре да перете на температура над 65 градуса, тъй като повечето бактерии умират именно при такава температура. А когато вие докоснете прането, за да го сложите на простора да изсъхне, микробите могат да попаднат в ръцете ви, а от там в устата, стомаха и т.н.

Какво да правим? – Ако перете дрехите на ръка, използвайте мека белина, която унищожава до 99% от микроорганизмите. Не смесвайте долното бельо със спалното и с връхните дрехи, тъй като то се явява първичен източник на разпространение на зарази.

И разбира се, мийте си ръцете след пране и простиране на дрехи.

3 източника на зараза във вашия дом
4.5 (90.95%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи