Медицинската маска далеч не е първото средство за защита срещу микроби и вируси. По-добър да се предпазите е като…

1. Кухненската мивка

Британски учени са изчислили, че на 1 квадратен метър от повърхността около и вътре в канала на мивката на мивката в кухнята се обитава средно от около 80 хиляди бактерии.

Микроорганизмите с удоволствие се хранят с остатъците от продукти, които трудно могат да се измият и поради те се размножават в благоприятна среда.
Немалко зарази могат да се открият и на водопроводния кран, където попадат мръсотията, капките и хранителните остатъци от миенето на посудата.

Но най-много микроорганизмите обичат неизсъхващите и постоянно мръсни гъби и кърпи за почистване на масата – по ирония на съдбата именно тези средства за почистване се превръщат в много голям проблем, от гледна точка на чистотата.

Какво да направим? – не бъдете мързеливи и измивайте мивката и крановете на чешмата след всяко готвене или миене на посуда.

И не просто изплаквайте с топла вода – да, водата може да отмие микробите, но микроорганизмите ще останат някъде в канала и ще започнат да се размножават и бързо ще се появяват отново на повърхността.

А за унищожаване на заразата ще ви помогнат миещите препарати, под формата на гел или прах, както на вас ви харесва.
И не забравяйте да изплаквате гъбите и кърпите за почистване на масата, след като приключите почистването с тях.

2. Дъските за рязане

Според заключението на Американската администрация по санитарния надзор за качеството на хранителните продукти и медикаменти, най-вероятните източници на бактерии са картофите, тоест кореноплодните, листните зеленчуци и почти всички зелени зеленчуци.

Ето защо, ако вие сте рязали на дъската някой от горепосочените продукти, е много голям шансът, по нея и върху ножа да са останали неканени гости. След това микроорганизмите лесно попадат върху другите хранителни продукти, а впоследствие и на масата.

Какво да направим? – на първо място внимателно измийте всички плодове и зеленчуци преди употребата им, а месото гответе само на високи температури. На второ място – измивайте самата дъска с подходящ препарат за чинии и с четка. И е желателно да използвате отделни дъски за различните видове хранителни продукти.

Следва да вземате предвид и факта, че най-добра среда за размножаване на микробите се явяват традиционните дървени дъски, на стъклените и пластмасовите бактериите не се развиват толкова лесно.

Освен това напуканите и счупените дъски е по-добре да бъдат сменени, тъй като всички вдлъбнати места могат да се превърнат в убежище за инфекции.

3. Прането

Малките частици от човешката кожа и изпражненията остават по бельото и дрехите, дори и след много качествено изпиране. А заедно с тях оцеляват и бактерии, които започват да се размножават във влажната и топла среда още в пералната машина.

Затова е най-добре да перете на температура над 65 градуса, тъй като повечето бактерии умират именно при такава температура. А когато вие докоснете прането, за да го сложите на простора да изсъхне, микробите могат да попаднат в ръцете ви, а от там в устата, стомаха и т.н.

Какво да правим? – Ако перете дрехите на ръка, използвайте мека белина, която унищожава до 99% от микроорганизмите. Не смесвайте долното бельо със спалното и с връхните дрехи, тъй като то се явява първичен източник на разпространение на зарази.

И разбира се, мийте си ръцете след пране и простиране на дрехи.