С очите често може да се случат неприятности - те се зачервяват, сърбят, подпухват, сълзят, но понякога проблемът е много неприятен - в бялото на окото се появява ярко кърваво петно. Най-често състоянието е масово наричано кръвоизлив в окото.

Научно, това се нарича субконюнктивален кръвоизлив, или кръвоизлив под конюнктивата на окото.

Хората го наричат спукан кръвоносен съд. И това наистина е така - конюнктивата съдържа множество фини кръвоносни съдове. Ако някой от тях се скъса, кръвта изпълва пространството между конюнктивата и склерата. На пръв поглед картината е зловеща - окото е пълно с кръв, но толкова ли е сериозен проблемът всъщност?

Лекарите смятат, че в повечето случаи това състояние е съвсем безобидно. То не предизвиква нито болка, нито нарушение на зрението. Най-често човек открива кръвоизлива в окото си съвсем случайно, когато се гледа в огледалото, а често пъти за това му казват и околните.

Какво провокира появата на кръвоизлив в окото?

Това може да е вдигане на тежести, повръщане, кашлица, кихане, смях и дори напъни при запек. Не са изключени и други причини, например травма на окото, офталмологична операция, физическо пренапрежение, което често се случва при спортистите и градинарите.

Първите въртят до припадък педалите във фитнес залата, другите до изнемога се трудят в градината. При по-възрастните хора субконюнктивалните кръвоизливи могат да се появят спонтанно, без видима причина. Това е свързано с общата износеност на съдовете и повишената им чупливост.

Особено на фона на хипертония, атеросклероза и диабет. В същото време, ако субконюнктивалният кръвоизлив "украсява" окото ви твърде често, това може да е симптом на редица заболявания - хипертония, атеро­склероза, диабет, нарушена способност за съсирване на кръвта.

В този случай се отнесете внимателно към здравето си и потърсете помощ от терапевт и офталмолог, въпреки че кръвоизливът в окото е следствие на други заболявания, които най-напред трябва да бъдат лекувани. Тогава и кръвоносните съдове ще станат по-силни.

Що се отнася до самото петно, то не изисква лечение и се разсейва само в рамките на една седмица. Затова се въоръжете с търпение и се старайте да не пипате с ръце очите си, за да не ги раздразните повече.

Не използвайте и съдосвиващи капки за очи и не си правете компреси - спуканите капиляри няма да се възстановят от това. Единственото, което може да ускори процеса на оздравяване, са капките с калиев йодид, но те трябва да ви бъдат препоръчани от лекар. Тези капки имат добър разсейващ кръвоизлива ефект.

Ако кървавото петно в очите ви се появява често, опитайте се да се предпазите от подобни неприятности за в бъдеще. За да укрепите крехките кръвоносни съдове (склонността към кръвоизливи означава, че разкъсване на съд може да се случи по всяко време, а това може да доведе до инсулт), а респективно и да ограничите възникването на кръвоизлив в окото, приемайте витамини C и P.

Дълго време се смяташе, че пропускливостта на капилярите се нарушава при дефицит на витамин С, след което учените откриха, че витамин Р има не по-лоши способности да укрепва кръвоносните съдове. Ще намерите двата витамина в червено-оранжевите плодове и зеленчуци - чушки, цитрусови плодове (лимони, грейпфрути и портокали), които повишават еластичността на кръвоносните съдове, домати, ягоди, шипки, касис.

През зимата и пролетта използвайте готови витаминни комплекси. Не злоупотребявайте с парната баня, сауната и алкохола, особено при хипертонична болест. Това може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане и кръвоизливът в окото е най-малкото зло от всички възможни.

Обработвайки градината, не вдигайте тежко и се старайте да не работите наведени. В противен случай отново не е изключен рискът от повишение на кръвното налягане и последващ очен кръвоизлив. Когато плевите, сядайте на малка пейка или се отпуснете на колене върху възглавничка на земята.

Ако имате диабет, спазвайте всички лекарски препоръки и следете нивата на кръвната захар - при пациенти с диабет са увредени кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и очите.