3 неизвестни факти за хепатита

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 11:34

3 неизвестни факти за хепатита

Акценти:

  • Неизвестни факти за хепатита
  • Видове хепатит
  • Начин за придобиване на хроничен хепатит

Свързани:

Факт №1

Съществуват повече от 8 вида хепатит

Възпалението на черния дроб невинаги е в резултат на вирусна инфекция. Човек може да се разболее от хепатит, без да се зарази от никого или от никъде, например при кръвопреливане.

Това е така, защото освен вирусен съществува автоимунен и токсичен хепатит. В първия случай черният дроб се атакува от имунната система на човека като причините за тази агресия не са известни.

При токсичен хепатит черният дроб се уврежда в резултат на някои лекарства – предозиране с парацетамол, амоксициклин и клавуланат калий, промишлени химикали и алкохол.

Черният дроб при 20% от алкохолиците рано или късно започва да дегенерира. В резултат на тези въздействия най-голямата жлеза в човешкото тяло се възпалява.

Но все пак най-разпространен е вирусният хепатит. Съществуват минимум 6 различни вируса, които предизвикват хепатит (А, В, С, D, E, G). Те са много различни по своята природа и заболяванията, които възникват в резултат на заразяването с всеки от тях са различни.

Най-опасни са хепатит В и С, които водят до развитие на тежки форми на хроничен хепатит. Вирусът на хепатит D също води до такива последствия, но при условие, че човек е инфектиран и с HBV. HAV и HEV са по-малко опасни, тъй като те предизвикват само и единствено остра форма на хепатит.

Вирусът на хепатит G е бил открит относително неотдавна и сред учените съществува спор и до сега дали този вирус се явява причина за възпаление на черния дроб.

Факт №2

С хепатит В и С са заразени не само наркомани

С хепатит В са инфектирани 2 млрд. души по целия свят, от тях 400 млн. души страдат от хронично чернодробно възпаление. Проблемът се състои в това, че много от заразените не подозират за собствения си статус и поради разпространяват вируса като го предават и на своите интимни партньори.

По оценки на Световната здравна организация с хепатит С е инфектирано около 3% от населението на планетата. До 85% от острите инфекции прогресират в хронично чернодробно възпаление.

Както беше вече посочено с хепатит В и С могат да се заразят не само наркомани. Кръвопреливане, направата на маникюр в салон за красота и посещение при стоматолог – това са също начини съвсем неусетно човек да се превърне в носител на тези опасни вируси.

Друг начин за предаване на хепатит В е сексът без предпазни средства. По такъв начин е възможно инфектиране с хепатит А. Този вирус се предава също, ако се пие заразена вода или консумира храна, приготвена от болен човек, който не си е измил ръцете.

Факт №3

В различните държави са разпространени различни типове на вируса на хепатита

Вирусният хепатит е разпространен нееднакво по света. Най-често той се среща в Азия и Африка – в Китай, Виетнам, Камбоджа и Афганистан 10-12% от населението е с хепатит В. В Гвинея и Либерия този показател достига 16%.

За страните от Източна Европа се смята, че този показател е около 1%. Но в България, по данни, които не са официални, на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, от хепатит В страдат 450 000 души, а от С около 100 000, което е около 7-8% от населението.

А в Западна Европа и САЩ заразени с хепатит В са по-малко от 1% от населението.

3 неизвестни факти за хепатита
4.5 (89.74%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 11:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи