5 ситуации, когато отлагането е страшно полезно

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 22:06

5 ситуации, когато отлагането е страшно полезно

Акценти:

  • Точност - движение
  • Ефективно решение - обмисляне
  • Задание - промяна

Свързани:

Отговорете честно колко често сте отлагали важни работни проекти до последната минута? Няма смисъл да се ненавиждате затова. Отлагането има свои положителни страни.

Прокрастинацията няма нищо общо с мързела. Дори напротив, когато отлагаме някои задачи, получаваме възможност по-добре да ги обмисляме, да оценяваме различните начини за тяхното изпълнение и да обсъждаме идеите с колегите.

В резултат по-добре се върши работата и сроковете се отлагат.

Така че защо да се борим с отлагането в моментите, когато можем да се отпуснем и да го използваме в свой интерес? Да разгледаме 5 ситуации, когато отлагането за по-късно е правилно решение.

1. Когато ви е възложен сложен проект

Понеделник сутринта – възлагат ви проект, който трябва да представите на клиента в петък. Човек, който не обича да отлага, веднага ще се захване за работа, и още в сряда ще е готов с всичко.

Но вдъхновението обикновено се появява, когато най-малко го очакваш. Ако подхождате към задачите така, това означава, че изпускате 2 дни, през които може да дойде наум интересна идея.

Много често най-доброто решение или иновационна идея идват в най-неочакваното време – когато спим, под душа или разговаряме с някого.

Най-важното е да се определи колко дълго можем да чакаме, за да успеем с всичко, и да изтеглим времето до този момент.
Ползата от очакване на вдъхновение е потвърдена от изследвания.

Неотдавна за такъв експеримент писаха американски медии – в него участниците бяха молени да измислят нови бизнес идеи.

Първата група започнала брейнсторминг веднага, а членовете на втората, преди да пристъпят към работа, 5 минути хвърляли пасианс или играли на покер.

Идеите на прокрастинаторите били оценени като по-креативни – те събрали с 28% повече точки, отколкото тези, които веднага пристъпили към брейнсторминга.

Освен това често клиентите променят заданието няколко дни, след като сте получили инструкции. Затова преди началото е по-добре малко да почакате, докато не се сдобиете с ясна представа какво му е нужно на клиента.

2. Подготвяте се за презентация или доклад

За да бъде презентацията свежа, не се страхувайте да я промените в последната минута. Тогава съдържанието на доклада ще бъде актуално в конкретния момент за съответната аудитория.

Най-важното е да се запомнят основните тези и повратните точки при представянето.

Презентиращият трябва да разбира какво желае аудиторията от него, а това означава да събере всички елементи от презентацията заедно в последния момент. Най-добре презентацията да се подготви в нощта преди представянето ѝ.

3. Когато смятате да похарчите голяма сума пари

Не е важно дали планирате покупката на ново жилище или просто на нов телевизор, в двата случая има смисъл да се почака.
Ако не е нужно да вземате решение веднага, по-добре да не правите това.

Във всеки един момент може да се появи нова информация или по-изгодно предложение. На аналогичната покупка ще похарчите по-малка сума.
Не правете емоционални, импулсивни покупки. Леко забавете темпа и обмислете всичко добре.
Колкото повече време разходите за обмисляне, толкова по-ефективно решение ще вземете впоследствие. Участниците от неотдавнашно изследване трябва да отгатват посоката на движение на точки на екрана на компютъра. Дори милисекунди допълнително очакване и обмисляне добавяли точност към отговорите. Например, пауза от 50 милисекунди преди вземане на решение повишавала точността на отговорите с 75%.

5 ситуации, когато отлагането е страшно полезно
4.4 (88.85%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 22:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи