Отговорете честно колко често сте отлагали важни работни проекти до последната минута? Няма смисъл да се ненавиждате затова. Отлагането има свои положителни страни.

Прокрастинацията няма нищо общо с мързела. Дори напротив, когато отлагаме някои задачи, получаваме възможност по-добре да ги обмисляме, да оценяваме различните начини за тяхното изпълнение и да обсъждаме идеите с колегите.

В резултат по-добре се върши работата и сроковете се отлагат.

Така че защо да се борим с отлагането в моментите, когато можем да се отпуснем и да го използваме в свой интерес? Да разгледаме 5 ситуации, когато отлагането за по-късно е правилно решение.

1. Когато ви е възложен сложен проект

Понеделник сутринта – възлагат ви проект, който трябва да представите на клиента в петък. Човек, който не обича да отлага, веднага ще се захване за работа, и още в сряда ще е готов с всичко.

Но вдъхновението обикновено се появява, когато най-малко го очакваш. Ако подхождате към задачите така, това означава, че изпускате 2 дни, през които може да дойде наум интересна идея.

Много често най-доброто решение или иновационна идея идват в най-неочакваното време – когато спим, под душа или разговаряме с някого.

Най-важното е да се определи колко дълго можем да чакаме, за да успеем с всичко, и да изтеглим времето до този момент.
Ползата от очакване на вдъхновение е потвърдена от изследвания.

Неотдавна за такъв експеримент писаха американски медии – в него участниците бяха молени да измислят нови бизнес идеи.

Първата група започнала брейнсторминг веднага, а членовете на втората, преди да пристъпят към работа, 5 минути хвърляли пасианс или играли на покер.

Идеите на прокрастинаторите били оценени като по-креативни – те събрали с 28% повече точки, отколкото тези, които веднага пристъпили към брейнсторминга.

Освен това често клиентите променят заданието няколко дни, след като сте получили инструкции. Затова преди началото е по-добре малко да почакате, докато не се сдобиете с ясна представа какво му е нужно на клиента.

2. Подготвяте се за презентация или доклад

За да бъде презентацията свежа, не се страхувайте да я промените в последната минута. Тогава съдържанието на доклада ще бъде актуално в конкретния момент за съответната аудитория.

Най-важното е да се запомнят основните тези и повратните точки при представянето.

Презентиращият трябва да разбира какво желае аудиторията от него, а това означава да събере всички елементи от презентацията заедно в последния момент. Най-добре презентацията да се подготви в нощта преди представянето ѝ.

3. Когато смятате да похарчите голяма сума пари

Не е важно дали планирате покупката на ново жилище или просто на нов телевизор, в двата случая има смисъл да се почака.
Ако не е нужно да вземате решение веднага, по-добре да не правите това.

Във всеки един момент може да се появи нова информация или по-изгодно предложение. На аналогичната покупка ще похарчите по-малка сума.
Не правете емоционални, импулсивни покупки. Леко забавете темпа и обмислете всичко добре.
Колкото повече време разходите за обмисляне, толкова по-ефективно решение ще вземете впоследствие. Участниците от неотдавнашно изследване трябва да отгатват посоката на движение на точки на екрана на компютъра. Дори милисекунди допълнително очакване и обмисляне добавяли точност към отговорите. Например, пауза от 50 милисекунди преди вземане на решение повишавала точността на отговорите с 75%.