Представете си се в ситуацията – вечерта си сваляте козметика и нанасяте на лицето крем. Първо един, после втори, след това трети, четвърти… Не изглежда ли достатъчно комично.

Навярно повечето хора разбират, ако вместо един крем се използват едновременно няколко, дори и ако са на най-известните козметични фирми и струват скъпо, ефектът ще бъде по-скоро противоположен.

Вместо гладка, нежна и стегната кожа ще получим алергичен обрив или химическо изгаряне. Този факт е очевиден за много, тъй като кожата на лицето се вижда с невъоръжено око и най-малките изменения по нея веднага ще привлекат вниманието.

Същевременно има хора, които спокойно приемат едновременно няколко лекарствени и хомеопатични средства, хранителни добавки едновременно и изобщо не се замислят за последствията. Всъщност това е като ползването на 10 крема едновременно.

Причината за това е, че ефектът от лекарствата няма да бъде видян веднага – понякога минават няколко седмици или дори месеци, след които се проявяват последствията от приема на такъв коктейл. Какво е това полипрагмазия и с какво е опасна?

Полипрагмазия – болест на цивилизацията

Съвременната фармацевтична индустрия ни предлага лекарства за лечение на практически всяка болест. Едни влияят на причината, другите на механизма, трети – на последствията.

В която и аптека да отидеш рафтовете ѝ изобилстват от красиви кутии и опаковки. За удобство на клиента се разполагат в зависимост от симптомите на заболяването – срещу кашлица, настинка, срещу висока температура, срещу високо кръвно налягане и т.н.

Всеки, който влезе в аптеката може да купува всякакви лекарствени средства в неограничени количества, с изключение на препаратите, които се отпускат с рецепта, затова отчасти способстват и фармацевтите, които активно консултират клиентите по въпросите на фармакотерапията.

Употребата на няколко препарата едновременно се обозначава с термина „полипрагмазия“. И се отнася по-скоро към назначаването на големи обеми от лекарства, което е доста характерно за някои съвременни лекари.

Но в тази статия няма да обсъждаме лекарските препоръки, а самоволната покупка и използването от обикновени хора без медицинско образование на голямо количество лекарства и опасността, която се крие с това.

Колкото повече, толкова по-добре. Това не е за лекарствата.

Всички разбират, че ако вечерят риба с чаша прясно мляко, усещанията ще бъдат изключително неприятни. И въпреки това някои лекарства взаимодействат по аналогичен начин, и това лекарите го знаят отлично.

Обикновеният човек може да си купи няколко таблетки и вместо здраве да получи много по-сериозни усложнения, отколкото болестта, която е довела в аптеката за лекарства.

Основна задача на всеки лекар е подбор на минимално количество от най-подходящите за конкретния пациент лекарства. Разбира се, когато болният има няколко хронични заболявания, изискващи постоянно лечение – захарен диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, с един или два препарата е трудно да се мине.

Но много съвременни препарати действат едновременно на няколко звена на патологичния процес и помагат за лечение на различни заболявания.

Например, някои препарати лекуват едновременно хипертония и заболявания на бъбреците. И като ги назначава лекарят решава незабавно 2 проблема.

Но обикновеният човек няма такива знания и си купува лекарства въз основа на това какво го е посъветвал фармацевта, или каква опаковка е видял първо на рафта в аптеката.

Затова най-важното правило във фармакотерапията е – лекарствата се назначават от лекар.