5 удара, които домашният прах нанася на здравето

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 23:23

5 удара, които домашният прах нанася на здравето

Знаете ли колко прах се събира, ако не чистите само една стая на жилището само една година? Около 6 килограма, твърдят учените. Също така обещават, че в бъдеще ще спасят домакините от този проблем.

Например, вече са разработени летящи роботи-прахосмукачки, които могат да „пърхат“ цял ден из жилището и да унищожават вредните частици – отмрелият епидермис, микроскопични фрагменти, уличен пясък и пръст, прашец от растенията, власинки от килимите, меките играчки, дрехите, спалното бельо.

Между впрочем – 2/3 от праха по света е от естествен произход.

Само си представете, че в нашите жилища долита, дори и вулканична прах, а също и пясък от Сахара. Метеоритите и кометите също запрашават земната атмосфера.

И докато техниката чудо все още не е дошла в дома ни, се налага да изправяме срещу врага лице в лице. И с какво все пак е опасен прахът, ако не премахваме редовно от пода, мебелите и стените?

1. Люспите кожа и акарите предизвикват алергия

Домашният прах е най-силният алерген в дома. Но не самото неговото присъствие предизвиква алергия, а изпражненията на акарите, които се натрупват в него.

Редовната сенсибилизация може да причини контактен дерматит, полиноза, алергичен конюнктивит, хранителна алергия. При деца с наследствена предразположеност прахът е възможно да предизвика астма.

Животните в дома задълбочават проблема – люспите от кожата на котките и кучетата – не космите, са най-силният алерген, съдържащ се в домашната прах.

2. Спорите се превръщат в гъбични заболявания

Домашният прах също е благоприятна среда за спорите на почти всички видове гъбички, в който с години могат да съхранят жизнеспособността си в изсушено състояние.

Ако някой от роднините ви някога е страдал от гъбички на стъпалата или на ноктите, е напълно вероятно някой отдалечен ъгъл на дома ви да са се притаили спори.

Разбира се, гъбички на краката не възникват просто така – за тази цел е необходим минимум отслабен имунитет. Но по време на постоянен стрес или възстановяване след тежка болест нашата кожа е много уязвима.

Гъбичките на кожата при децата, които едва са започнали да ходят се развиват много по-често, отколкото при възрастните.

Вагинална кандидоза при малки момиченца най-често се развива, поради попадане на прах от пода на леглото. А ако детето се разхожда голо из дома, то тогава риска още повече нараства.

3. Калта от улицата е възможно да съдържа яйца на паразити

В домашния прах също е възможно дълго време да се съхранят яйца на паразити. Те могат да дойдат на вашите обувки от улицата.

Ако нямате навик веднага, след като се върнете у дома да избързвате обувките си с влажна кърпа и ако на входа не се почиства ежедневно – вероятността в домашната прах да има яйца от глисти е голяма.

И още повече се повишава, ако у вас или у съседите ви живеят котка и куче, които се разхождат по улицата.

4. Частиците от власинките по лицето причиняват акне

От праха зависи дали ще имате пъпки на лицето, ако кожата ви е проблемна.

5. Причинители на инфекции повишават риска от чревни заболявания

Причинители на някои чревни инфекции, например, салмонела, йерсения, ламблия могат да се съхраняват в домашния прах много дълго.

Най-голяма опасност тези бактерии и протозои представляват за децата, които си слагат играчките в устата, могат да хапнат паднала на земята храна.

5 удара, които домашният прах нанася на здравето
4.4 (88.7%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 23:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи