5 здравни факта за музиката

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 14:41

5 здравни факта за музиката

Акценти:

  • Моцарт - хипертония
  • Музика - болезнени усещания
  • Музикалните произведения като фактор за преяждане

Свързани:

Факт №1

За кръвното налягане и Моцарт

Лекарите в Древна Гърция използвали музиката за релаксация, за подобряване на качеството на съня и за облекчаване на болезнените усещания. Американските индианци, представителите на африканските племена правели целебни ритуали, които се съпровождали от песнопения.

Оказало се, че това не е лишено смисъл. В рамките на експеримент, проведен в Централната болница на Масачузетс /САЩ/ било установено, че пациентите в кардиологичните отделения, които слушали музика в продължение на 30 минути, имали по-добри жизнени показатели от тези, които прекарвали дните си в тишина.

Хората, които били преминали през операция за аортоконорно шунтиране и/или по замяна на артериалния клапан и слушали музика в първия ден след интервенцията, също имали по-високи нива на хормона окситоцин в кръвта и изпитвали по-малко стрес.

Резултатите от този експеримент са публикувани в Journal of Clinical Nursing.

Но не всяка музика е полезна. Изследване, което било обсъждано на заседанията на Американската общност за изследване на хипертонията през 2012 г., потвърдило пряката връзка между музикалните жанрове и показателите на кръвното налягане на хора с 1-ва степен на артериална хипертония.

Учените измервали кръвното налягане на участващите в проучването при съпровода на различни композиции и установили, че при хората, слушащи Моцарт, то се понижавало, а при тези, слушали Bicycle Race на група Queen се повишавало.

До подобно заключение стигнали и група немски учени – някои класически мелодии и музики за медитация изобщо и като цяло благотворно влияят на сърдечния ритъм, а техно, рок или хеви-метъл парчетата могат да предизвикат опасна за живота аритмия.

Основавайки се на тези данни, учените дори излезли с предложение да се замени седативното средство мидазол с класическа музика при подготовка на пациентите за хирургична интервенция.

Същевременно не само музиката влияе на сърдечно-съдовата система, но и състоянието на органите на кръвообращението повлиява на музикалните предпочитания на човек. Колкото повече остаряват хората, толкова по-спокойни мелодии те харесват.

Това се обяснява със стремежа на човек да слуша музика с ритъм, съвпадащ с честотата на пулса, а, както е известно, с напредването на годините той се забавя.

Факт №2

За мозъка и любимата музика

2 изследвания, представени в рамките на научния форум Neuroscience 2013 показали, че обучението за свирене на музикални инструменти в ранна детска възраст способства за развитието на зони в мозъка, отговорни за изучаването на езика.

Освен това тези навици влияят на възможността на нервната система да обработва информацията, постъпваща от няколко сетивни органа едновременно.

Факт №3

За болката и родната музика

Способна ли е музиката да облекчава болезнените усещания е спорен въпрос. Например, че слушането на музикални произведения облекчава състоянието на болните от рак не е било доказано.

Също така не е било и потвърдено, че музикалният съпровод облекчава състоянието на пациентите при провеждане на ангиография.

Но при анализ на интензивността на болезнените усещания по време на провеждане на стоматологични процедури при деца на възраст от 8 месеца до 20 години, се установило, че те понасят много по-леко понасят посещението при зъболекаря при музикален съпровод.

Факт №4

За услаждането и пианото

Консумацията на храна под музикален съпровод обуславя преяждането, това показват резултатите от изследване на учени от Университета на щата Джорджия“, САЩ.

Факт №5

За ударните инструменти и поведението

Музиката влияе не само на вътрешния свят на човек, но и на това как той взаимодейства с околните. Например, музикалната терапия спомогнала за подобряване на поведението на деца от бедни семейства, които периодично , в рамките на експеримента, трябвало да свирят на ударни инструменти.

5 здравни факта за музиката
4.5 (90.14%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 14:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи