6 опасни заболявания, с които рискувате да се „сдобиете“ от козметичния салон

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2015 09:56

6 опасни заболявания, с които рискувате да се „сдобиете“ от козметичния салон

Акценти:

  • Хепатит - придобиване
  • СПИН - козметичен салон
  • Гъбички по ноктите - грижа

Свързани:

Тези истории обикновено се разказват с половин уста – позната на приятелка след посещение на козметичния салон установила у себе си… Но какво пък е открила толкова?

Всъщност показанията на свидетелите обикновено се разминават, и за да не всяваме паника, ще опитаме да разберем, какви заболявания действително могат да прихванат от недобросъвестни служели на индустрията на красотата.

1. Вирусите на хепатита

Терминът „хепатит“ обединява редица остри и хронични възпалителни заболявания на черния дроб, но в салона за красота е най-голяма вероятността да се сблъскате с тези негови форми, които се предават по инструментален път.

Ако козметикът не съблюдава санитарните норми, използвайки нестерилизирани игли, ножици и бръсначи, за заразяване е достатъчно малко количество кръв на инфектирания човек – 0.0001 мл.

Най-добрият способ за избягване на риска е използването на лични или инструменти за еднократна употреба, като не се забравят и редовните медицински изследвания и домашни експрес тестове за хепатит.

2. Гъбички на ноктите – онихомикози

Микотичните заболявания са силно разпространени по целия свят. Според статистиката от 10 до 25% от българите страдат от това инфекциозно заболяване. Заразяването в салона е възможно да се осъществи:

• При пренос на микотичните спори върху пластината на нокътя през нестерилизиран инструмент;
• При увреждане на кутикулата – част от косъма;
• При нанасяне на покритие от акрил или гел върху нокътя;
• През кожата на ръката и ръцете;

Внимателно съблюдавайки правилата за хигиената, използвайки личен набор за маникюри и ако посещавате само сигурни козметични салони, вие навярно ще избегнете неприятности. Ако възникнат съмнения след такава процедура, то обработете кожата и ноктите с 5%-ен йоден разтвор.

3. Херпес

Пилинг, мезотерапия и други процедури, оставящи микротравми на кожата на лицето, се доверявайте само на лекар-козметик. В противен случай има голяма вероятност да се сдобиете с вируса на херпеса, поради лошо дезинфекцирани инструменти.

При отслабване на имунитета вирусът може да предизвика и развитието на херпес зостер. Един от методи за профилактика на херпеса при увреждане на кожата е използването на антисептични средства.

4. Златист стафилокок

Бактериите на златистия стафилокок предизвика редица опасни гнойни заболявания на кожата – фурункули, абсцеси, флегмони и други. Ако на кожата на главата човек има микротравми, заразяването може да се осъществи дори при обикновено подстригване.

Именно поради тази причина забравете за съмнителните крайпътни фризьорски салони и за използването на чужди гребени – само строгото съблюдаване на хигиенните норми и силният имунитет ще ви спасят от инфекция.

5. Кожни паразити

Трудно е да си представим, в какво състояние трябва да се намира салона, за да прихване човек кожни паразити, но и такива случаи са известни на медицината. Например – заразяване с въшки, което в някои случаи може да стане причина за сериозни заболявания – петнист и възвратен тиф.

Кърлежът, предизвикващ краста предизвиква у заразения кожен обрив и силен сърбеж. Както и с въшки, така и с краста, човек може да се зарази чрез предмети за обща употреба – хавлии и гребени, затова у вас възникнат съмнения за чистотата на фризьорския салон, веднага го напуснете.

6. ХИВ/СПИН

Този въпрос си задават почти всички клиенти на козметичните салони – възможно ли е заразяване със СПИН по време на процедури за разкрасяване? Отговорът е положителен – раняването с инструмент, по който е останала кръв от заразения човек, влече след себе си и тревожна прогноза.

Но следва да се има предвид, че вирусът на СПИН-а бързо загива във външна среда – достатъчни са му 30 минути.

6 опасни заболявания, с които рискувате да се „сдобиете“ от козметичния салон
4.5 (89.14%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2015 09:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи