Тези истории обикновено се разказват с половин уста – позната на приятелка след посещение на козметичния салон установила у себе си… Но какво пък е открила толкова?

Всъщност показанията на свидетелите обикновено се разминават, и за да не всяваме паника, ще опитаме да разберем, какви заболявания действително могат да прихванат от недобросъвестни служели на индустрията на красотата.

1. Вирусите на хепатита

Терминът „хепатит“ обединява редица остри и хронични възпалителни заболявания на черния дроб, но в салона за красота е най-голяма вероятността да се сблъскате с тези негови форми, които се предават по инструментален път.

Ако козметикът не съблюдава санитарните норми, използвайки нестерилизирани игли, ножици и бръсначи, за заразяване е достатъчно малко количество кръв на инфектирания човек – 0.0001 мл.

Най-добрият способ за избягване на риска е използването на лични или инструменти за еднократна употреба, като не се забравят и редовните медицински изследвания и домашни експрес тестове за хепатит.

2. Гъбички на ноктите – онихомикози

Микотичните заболявания са силно разпространени по целия свят. Според статистиката от 10 до 25% от българите страдат от това инфекциозно заболяване. Заразяването в салона е възможно да се осъществи:

• При пренос на микотичните спори върху пластината на нокътя през нестерилизиран инструмент;
• При увреждане на кутикулата – част от косъма;
• При нанасяне на покритие от акрил или гел върху нокътя;
• През кожата на ръката и ръцете;

Внимателно съблюдавайки правилата за хигиената, използвайки личен набор за маникюри и ако посещавате само сигурни козметични салони, вие навярно ще избегнете неприятности. Ако възникнат съмнения след такава процедура, то обработете кожата и ноктите с 5%-ен йоден разтвор.

3. Херпес

Пилинг, мезотерапия и други процедури, оставящи микротравми на кожата на лицето, се доверявайте само на лекар-козметик. В противен случай има голяма вероятност да се сдобиете с вируса на херпеса, поради лошо дезинфекцирани инструменти.

При отслабване на имунитета вирусът може да предизвика и развитието на херпес зостер. Един от методи за профилактика на херпеса при увреждане на кожата е използването на антисептични средства.

4. Златист стафилокок

Бактериите на златистия стафилокок предизвика редица опасни гнойни заболявания на кожата – фурункули, абсцеси, флегмони и други. Ако на кожата на главата човек има микротравми, заразяването може да се осъществи дори при обикновено подстригване.

Именно поради тази причина забравете за съмнителните крайпътни фризьорски салони и за използването на чужди гребени – само строгото съблюдаване на хигиенните норми и силният имунитет ще ви спасят от инфекция.

5. Кожни паразити

Трудно е да си представим, в какво състояние трябва да се намира салона, за да прихване човек кожни паразити, но и такива случаи са известни на медицината. Например – заразяване с въшки, което в някои случаи може да стане причина за сериозни заболявания – петнист и възвратен тиф.

Кърлежът, предизвикващ краста предизвиква у заразения кожен обрив и силен сърбеж. Както и с въшки, така и с краста, човек може да се зарази чрез предмети за обща употреба – хавлии и гребени, затова у вас възникнат съмнения за чистотата на фризьорския салон, веднага го напуснете.

6. ХИВ/СПИН

Този въпрос си задават почти всички клиенти на козметичните салони – възможно ли е заразяване със СПИН по време на процедури за разкрасяване? Отговорът е положителен – раняването с инструмент, по който е останала кръв от заразения човек, влече след себе си и тревожна прогноза.

Но следва да се има предвид, че вирусът на СПИН-а бързо загива във външна среда – достатъчни са му 30 минути.