7 смъртоносни лекарствени съчетания

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2015 08:51

7 смъртоносни лекарствени съчетания

Акценти:

  • Калиеви антагонисти - блокери
  • Аноксигенни препарати - циклични амини
  • Сулфаметаксазол - артериално налягане

Свързани:

Да назначавате на себе си и на близките си препарати самостоятелно е опасно. Тази информация не е мнение на определен лекар, а медицински факт.

Някои лекарства могат да проявят страничните си реакции, но особено опасни са някои техни съчетания.

1. Дигоксин + Фуроземид

Гликозидът за сърцето в съчетание с диуретик води до реална опасност от развитие на опасна за живота сърдечна аритмия. Дигоксинът не трябва да се съчетава с фуроземид при отоци и високо кръвно налягане.

Този ефект се обяснява с рязкото отделяне на калий от организма заедно с урината.

Замяната на диуретика със запазващи калия препарати не решава проблема, тъй като задържат отделянето на дигоксина и неговата концентрация в кръвта се увеличава.

2. Виагра + Нитроглицерин /всички нитрати/

Приемът на виагра е опасен за хора със заболявания на сърцето и за такива с артериална хипертония. В първата фаза на своето действие препаратът може да предизвика хипертонична криза със значително повишаване на артериалното налягане.

Но особено опасно е съчетанието на нитрати и Виагра. Нитроглицеринът се назначава широко на болни от исхемична болест на сърцето, включително и като първа помощ при пристъп на стенокардия. Но ако сте взели Виагра, то след това не трябва да приемате Нитроглицерин.

Същото се отнася и за обратния случай – ако са ви назначени нитрати, които трябва да приемате ежедневно, то в никакъв случай не приемайте Виагра. Съчетанието на Виагра с нитрати усилва действието на последните. В резултат може да се развие колапс и смърт.

3. Средства срещу настинка + МАО-инхибитори /моноаминооксидазни инхибитори/

МАО-инхибиторите основно се прилагат при депресия, но също често и за лечение на паркинсонизъм. Средствата срещу настинка и съдосвиващите капки за нос съдържат Ефедрин, Псевдоефедрин, Ацетилсалицилова киселина, Кофеин.

Ако инхибиторите на монооксидазата се приемат в един период със съдосвиващи, нестероидни противовъзпалителни, адреномиметици, то е много вероятно развитие на хипертонична криза със смъртоносен изход.

4. Инхибитори на АПФ /ангиотензинпревръщащ ензим/ и блокери на рецептори на ангиотензин ІІ + Триметоприм и Сулфаметоксазол

Съчетанието на препарати за контрол на артериалното налягане – инхибитори на АПФ и БРА, с антибиотиците Триметоприм и Сулфаметоксазол, води до бързо развитие на сърдечни аритмии.

Това е свързано с рязкото повишаване на калия в кръвта. Такива изменения са опасни, особено за хора, които имат проблеми със сърдечната функция.

Инхибиторите АПФ и БРА често се назначават за лечение на артериална хипертония, при исхемична болест на сърцето, и човек трябва да ги приема продължително.

Затова при избор на антибактериален препарат следва да се отчита основното заболяване, което налага постоянния прием на препарата.

5. Опиоидни аналгетици + дихателни аналептици + барбитурати

При съвместно приложение на опиодни аналгетици/ОА/ – в големи дози, и на дихателни аналептици е възможно развитието на гърчове.

А когато се приемат с бартурати е възможно изключително силно и опасно за живота потискане на централната нервна система.

6. Анорексигенни препарати + циклични амини

Възможна е прекомерна стимулация и възбуждане на централната нервна система. Нараства антивирусния ефект.

7. Калиеви антагонисти + блокери на бета-адренорецепторите

Наблюдава се изразен отрицателен хронотропен /до спиране на сърцето/, инотропен /до развитие на остро левокамерна недостатъчност/ и дромотропен /до пълна блокада на на провеждането нервните импулси по възбуднопроводната система на сърдечния мускул/ ефект.

Вероятността от проявлението им рязко нараства при изходни нарушения на сърдечната функция.

7 смъртоносни лекарствени съчетания
4.6 (91.82%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2015 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи