Да назначавате на себе си и на близките си препарати самостоятелно е опасно. Тази информация не е мнение на определен лекар, а медицински факт.

Някои лекарства могат да проявят страничните си реакции, но особено опасни са някои техни съчетания.

1. Дигоксин + Фуроземид

Гликозидът за сърцето в съчетание с диуретик води до реална опасност от развитие на опасна за живота сърдечна аритмия. Дигоксинът не трябва да се съчетава с фуроземид при отоци и високо кръвно налягане.

Този ефект се обяснява с рязкото отделяне на калий от организма заедно с урината.

Замяната на диуретика със запазващи калия препарати не решава проблема, тъй като задържат отделянето на дигоксина и неговата концентрация в кръвта се увеличава.

2. Виагра + Нитроглицерин /всички нитрати/

Приемът на виагра е опасен за хора със заболявания на сърцето и за такива с артериална хипертония. В първата фаза на своето действие препаратът може да предизвика хипертонична криза със значително повишаване на артериалното налягане.

Но особено опасно е съчетанието на нитрати и Виагра. Нитроглицеринът се назначава широко на болни от исхемична болест на сърцето, включително и като първа помощ при пристъп на стенокардия. Но ако сте взели Виагра, то след това не трябва да приемате Нитроглицерин.

Същото се отнася и за обратния случай – ако са ви назначени нитрати, които трябва да приемате ежедневно, то в никакъв случай не приемайте Виагра. Съчетанието на Виагра с нитрати усилва действието на последните. В резултат може да се развие колапс и смърт.

3. Средства срещу настинка + МАО-инхибитори /моноаминооксидазни инхибитори/

МАО-инхибиторите основно се прилагат при депресия, но също често и за лечение на паркинсонизъм. Средствата срещу настинка и съдосвиващите капки за нос съдържат Ефедрин, Псевдоефедрин, Ацетилсалицилова киселина, Кофеин.

Ако инхибиторите на монооксидазата се приемат в един период със съдосвиващи, нестероидни противовъзпалителни, адреномиметици, то е много вероятно развитие на хипертонична криза със смъртоносен изход.

4. Инхибитори на АПФ /ангиотензинпревръщащ ензим/ и блокери на рецептори на ангиотензин ІІ + Триметоприм и Сулфаметоксазол

Съчетанието на препарати за контрол на артериалното налягане – инхибитори на АПФ и БРА, с антибиотиците Триметоприм и Сулфаметоксазол, води до бързо развитие на сърдечни аритмии.

Това е свързано с рязкото повишаване на калия в кръвта. Такива изменения са опасни, особено за хора, които имат проблеми със сърдечната функция.

Инхибиторите АПФ и БРА често се назначават за лечение на артериална хипертония, при исхемична болест на сърцето, и човек трябва да ги приема продължително.

Затова при избор на антибактериален препарат следва да се отчита основното заболяване, което налага постоянния прием на препарата.

5. Опиоидни аналгетици + дихателни аналептици + барбитурати

При съвместно приложение на опиодни аналгетици/ОА/ – в големи дози, и на дихателни аналептици е възможно развитието на гърчове.

А когато се приемат с бартурати е възможно изключително силно и опасно за живота потискане на централната нервна система.

6. Анорексигенни препарати + циклични амини

Възможна е прекомерна стимулация и възбуждане на централната нервна система. Нараства антивирусния ефект.

7. Калиеви антагонисти + блокери на бета-адренорецепторите

Наблюдава се изразен отрицателен хронотропен /до спиране на сърцето/, инотропен /до развитие на остро левокамерна недостатъчност/ и дромотропен /до пълна блокада на на провеждането нервните импулси по възбуднопроводната система на сърдечния мускул/ ефект.

Вероятността от проявлението им рязко нараства при изходни нарушения на сърдечната функция.