Начинът на живот и средата на обитаване от човека са основните фактори, предизвикващи хроничен бронхит.

Изгорелите газове от моторните транспортните средства, прахът, димът и емисиите, които се отделят в атмосферата от индустриалните предприятия постоянно дразнят лигавицата на бронхите, предизвиквайки мъчителна кашлица.

А ако се отчете въздействието и на вирусите и бактериите, вредните навици и отслабения в резултат на всички тези фактори имунитет – на болния съвсем не му остават шансове да диша пълноценно.

В тази статия ние подбрахме няколко полезни и същевременно проверени в практиката съвети за лечение на хроничен бронхит.

1. Спрете цигарите

Пушенето на тютюневи изделия е една от най-разпространените причини за хроничен бронхит при хората зряла възраст. Този вреден навик нарушава механизмът на отделянето на храчките, като става по-вискозна.

Бронхите постепенно се запушват от „тапи“ слуз, луменът на дихателните пътища се свива, и при пушача се появява характерна кашлица.

Освен това пасивните пушачи също се намират в зоната на риска от хроничен бронхит, бронхиална астма и дори рак на белите дробове.

Важно!

Остатъчните явления след прекаран хроничен бронхит понякога продължават до 2 месеца.

2. Лекувайте заболяванията до край

Хроничният бронхит често се оказва последствие от не напълно излекувана остра респираторна вирусна инфекция, грип, възпаление на сливиците, пневмония и други инфекциозни заболявания на дихателните пътища.

Но причина за заболяването може да стане и патология на стомашно-чревния тракт – токсините от тънкото черво се разпространяват по целия организъм, предизвиквайки възпаление.

Именно поради това здравословното състояние внимателно трябва да се проследява, а в случай на поява на хроничен бронхит – да се направи пълна кръвна картина и лабораторен анализ на храчките за определяне на причините за заболяването.

3. Пийте повече течности

Топлите напитки в големи количества не са панацея, но задължително условие за лечение на множество заболявания. Хроничният бронхит не е изключение.

Целебните отвари от липа и лайка, малинов чай, топла минерална негазирана вода, сокове – най-добрите помощни средства при сухо и хладно време.

4. Спрете консумацията на лютиви храни

Пикантните храни раздразват рецепторите за кашляне, предизвиквайки дискомфорт и пристъпи на кашлица. Идеалната диета за лечение на хроничен бронхит е топлата, мека храна, която успокоява гърлото.

5. Овлажнявайте въздухът в помещението, в което прекарвате времето си

Бронхитът се обостря през есента и зимата до голяма степен, заради това, че радиаторите и нагревателите правят сух въздухът в помещенията.

Освен това в такава обстановка човек много по-лесно може да прихване някаква остра вирусна инфекция. Сега всеки може да си закупи овлажняващо средство за стая.

Но по-евтиният вариант е да започнете да простирате прането в стаята. И в действителност ще започнете да дишате по-леко.

Но ако се отоплявате на дърва този проблем няма да съществува, тъй като при горенето се изпарява водата, която се съдържа в тях и въздухът естествено се овлажнява.

6. Движете се

Заседналият начин на живот и пасивният отдих не способстват за активното отделяне на храчките, които се натрупват в бронхите, предизвиквайки силен пристъп на кашлица.

Именно затова и сутрин се кашля повече, тъй като дихателните пътища се самоочистват. Когато времето е подходящо се разхождайте на чист въздух – в парка, в гората, извън града.

Така вентилацията на белите ви дробове ще се подобри и ще се понижи риска от развитие на обструктивна болест на белите дробове.