7 стайни растения, които пречистват отлично въздуха и никога не умират

Мария
Написана от Мария април 7, 2015 20:23

7 стайни растения, които пречистват отлично въздуха и никога не умират

Акценти:

  • Тъщин езин - непретенциозен
  • Зелена лилия - филтриране на въздуха
  • Папрат - баня

Свързани:

Въпрос с повишена трудност – къде въздухът е по-чист и с по-добро качество – на открито или вътре в помещенията?

В 9 случая от 10 правилният отговор ще бъде първият вариант. Където и да се намирате – у дома, в офиса или в спортната зала, въздухът там ще бъде с по-ниско качество, отколкото този на улицата.

Мръсният въздух вътре в помещенията е един от 5-те основни рискови фактори за здравето на хората.

Нашите тухлени и бетонни жилища постоянно отделят токсични химически вещества като формалдехид например. Нашият въздух също бива отравян от бактерии, плесен, прах и въглероден диоксид, образуващ се около работещите печки.

За щастие съществуват стайни растения, които решават частично проблема, свързан с невъзможността за редовно проветряване на помещенията. В списъка по-долу са посочени растения, които най-ефективно почистват въздуха.

1. Хризантема

Това растение е любимо на NASA. Именно неговите цветя се използват за очистване на въздуха в офисите на космическата агенция. Те ефективно абсорбират амоняк, бензен, бензол, формалдехид и ксилол от въздуха във всяко помещение.

Освен това тези разсада и семената на тези цветя не са много скъпи, което ги превръща в идеален вариант за цветна леха в двора на всяка къща.

2. Хлорофитум /Зелена лилия/

Това растение на английски е познато и с наименованието Spider Plant /Паяково растение/. Цени се, поради факта, че е идеално за хора, които за първи път започват да отглеждат стайни растения.

Зелената лилия цъфти често, лесна е за отглеждане и вие винаги ще знаете какво да правите с него.
Растението изглежда добре и не умира почти никога. Ефективно поглъща всички химикали, които вие разпръсквате, когато почиствате жилището си.

3. Драцена

По света има повече от 40 вида от това растение. Но в България най-често се отглеждат като стайни цветя видовете – драцена фрагранс (Dracaena fragrans) и драцена деремензис (Dracaena deremensis).

Драцената е отлично средство за очистване на въздуха от бензол, формалдехид, трихлоретан и ксилол. Истината е, че това растение е токсично, макар и в малка степен за котки и кучета. И ако вие имате малко жилище и в него живеят домашни любимци, преди да си вземете такова растение.

4. Фикус

Това е най-популярното мини-дърво сред всички собственици на жилища по света. Ако го сложите в голяма саксия, то може да достигне по-големи размери. Но обикновено, тяхната височина е от 60 до 120 см.

И фикусите са отлично средство за очистване на въздуха. Те могат да се изнасят навън през пролетта и лятото, но при първите застудявания в средата на октомври трябва да се прибира вътре.

Фикусът очиства въздухът в помещенията от бензол, трихлоретан и формалдехид.

5. Спатифилум

Това е много красиво растение и повечето хора доста тежко преживяват неговото изсъхване. Цъфти през по-голямата част от лятото, предпочита сенчестите места и влажна, но не мокра почва. Филтрира от въздуха амоняк, бензол, формалдехид и трихлоретан.

6. Папрат

Това растение обича прохладни места с висока влажност и с отразена светлина. Банята е идеално място за този „малък приятел“. Папратите очистват въздуха от замърсяващи вещества – ксилол и формалдехид.

7. Сансевиера /тъщин език, свекървен език/

Саксиите с това растение могат да бъдат видени почти навсякъде – в офиси и в ресторанти. И има защо – това растение не изисква никаква грижа. Необходимо е да се полива веднъж месечно – то обича сухи условия. Голямо количество светлина на него също не им е нужно. Очистват въздуха в помещенията от бензол и от формалдехид.

7 стайни растения, които пречистват отлично въздуха и никога не умират
4.6 (92.4%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 7, 2015 20:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи