9 характерни симптома на параноидната шизофрения

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 21:19

9 характерни симптома на параноидната шизофрения

Акценти:

 • Какво представлява параноидната шизофрения?
 • От какви халюцинации най-често се съпътства заболяването?
 • Какви са симптомите на параноидната шизофрения?
 • В състояние ли са хората с това заболяване да водят нормален начин на живот?

Свързани:

Какво представлява параноидната шизофрения?

Параноидната шизофрения е психическо заболяване, подтип на шизофренията, при което пациентът има налудности (погрешни и неверни вярвания), че един човек или няколко души са в заговор срещу него или срещу членове на неговото семейство.

Параноидната шизофрения е най-разпространеният подтип на болестта. Много често заболяването е придружено от слухови халюцинации – болните чуват неща, които не са истински.

В много случаи страдащите имат измамно чувство за величие, което ги прави да се чувстват много по-силни, влиятелни и важни, от колкото са те в действителност.

Човек с параноидна шизофрения може да прекара изключително дълго време в мисли как да защити себе си от несъществуващи преследвачи и опасности.

Обикновено хората с параноидна шизофрения имат по-малко проблеми с паметта в сравнение с хора, които страдат от други подтипове шизофрения. Това им помага да мислят и действат като личности много по-ефективно в различни ситуации от ежедневието.

Дори и така, параноидната шизофрения е хронично заболяване за цял живот. Възможни са усложнения и дори самоубийствени мисли и желания.

Въпреки това, с подходящото лечение и подкрепа, тези хора имат отлични шансове да водят живот с много добро качество.

Какви са признаци и симптомите на параноидната шизофрения?

Симптомът е нещо, което пациентът казва, че изпитва и усеща, а признак е това, което страничните наблюдатели и лекуващия лекар могат да видят. Например сънливостта може да е симптом, докато разширените зеници – признак.

Пациентът с параноидна шизофрения има относително чести моменти на налудност, които често са придружени от слухови халюцинации (чуване на неща, които не се случват) и нарушение на възприятията. Някои от нарушенията не са видими за околните и не са много популярни като симптом на това заболяване.

9 симптома на параноидната шизофрения:

1. Чуване на гласове, които не съществуват. Зрителни халюцинации не са изключени, но все пак са редки.

2. Заблуди – това са вярвания, в които няма истина. Тези вярвания съществуват само в съзнанието на болния и не могат да бъдат доказани с никакви реални доказателства. Пациентът може да вярва категорично в нещо, което другите хора определено виждат, че не е така. Пациентът би могъл например да си внуши, че негов съсед се опитва или иска да го отрови или убие по друг начин.

3. Тревожност – пациентът с параноидна шизофрения най-често преживява периоди на много висока тревожност.

4. Гняв – това емоционално състояние може да варира от нормална нервност и раздразнителност, която всички здрави хора също понякога изпитват, до силна ярост. Гневът може да повиши сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на адреналин и норадреналин.

5. Пациентите с параноидна шизофрения често се отдръпват и изолират (физически и емоционално). Могат внезапно да станат дистанцирани и резервирани.

6. Агресия и насилие – агресията може да достигне до нива, в които се случват бурни и неконтролируеми изблици.

7. Понякога пациенти с това заболяване могат да започнат да спорят ожесточено с хора, с които иначе са в добри отношения.

8. Снизхождение – понякога страдащият може да си мисли, че знае неща, които никой друг не знае и не е осъзнал и по този начин да прояви снизхождение към околните.

9. Самоубийствени мисли и поведение – те могат да се забележат от околните чрез изявления от сорта на “Иска ми се да не бях се родил!” или “Иска ми се да съм мъртъв!”. Пациентът би могъл да отиде по-далеч и да се сдобие с оръжие, с което да се самоубие или пък да започне да трупа хапчета, с които да се отрови.

Други предупредителни знаци могат да бъдат:
– социално отдръпване;
– промени в настроението (макар че промените в настроението се свързват по-рядко с този вид шизофрения;
– обсебеност от мисълта за смърт, умиране и насилие;
– усещане на пациента, че е в капан и чувство за отчаяние;
– консумация на наркотици, лекарства и алкохол;
– промяна в навиците за хранене и сън;
– раздаване на вещи и принадлежности;
– сбогуване с хората по начин, сякаш няма никога повече да се видят;

Докато някои пациенти могат да имат очевидно за околните самоубийствено поведение и мисли, то при други хора това поведение може да е по-потайно. Предупредителните признаци могат да са по-ясно доловими, а понякога и напълно незабележими.

Какви са рисковите фактори за параноидна шизофрения?

Рисков фактор за дадено заболяване е нещо, което увеличава вероятността от развитие на това конкретно заболяване. Например, затлъстяването значително повишава риска от развитие на диабет тип 2.

Следователно, затлъстяването е рисков фактор за диабет тип 2. Рисковите фактори за параноидна шизофрения са едни и същи като тези за повечето други подтипове шизофрения, а именно:

– генетични фактори – в семействата, в които има случаи на шизофрения, има повишен риск от развитие на заболяването и при останалите. Ако сред роднините ви няма хора с параноидна шизофрения, шансът да развиете болестта е по-малко от 1 процент. Ако заболяването е налице при някой от родителите ви, рискът при вас нараства на 10 процента.

– вирусна инфекция – ако нероденото бебе в матката е изложено на вирусна инфекция, има по-голям риск от развитие на параноидна шизофрения.

– недохранване на ембриона – ако ембрионът е изложен на недохранване по време на бременността, след раждането човекът е изложен на увеличен риск от развитие на параноидна шизофрения.

– силен стрес в ранно детство – експерименти показват, че преживяването на силен стрес в ранна детска възраст може да доведе до развитие на шизофрения. В не малко случаи появата на болестта се предхожда от силни стресови преживявания.

Преди появата на други симптоми, хората обикновено стават с лош характер, нефокусирани и тревожни. Това може да навреди на взаимоотношенията с други хора.

В действителност е изключително трудно да се предположи дали дадена криза в отношенията с други хора е причина за болестта или кризата е резултат от проблемите в отношенията с други хора.

– травма в детството

– възрастта на родителите – при възрастните родители има по-голям риск от поява на дете с шизофрения в сравнение с млади родители.

– употребата на наркотични вещества може да бъде пшричина за поява на параноидна шизофрения при някои хора.

Лечение

Параноидната шизофрения е заболяване, което продължава през целия житейски път на индивида – това е хронично състояние. Пациентите с параноидна шизофрения се нуждаят от лечение на постоянна основа.

Дори когато симптомите изглежда са намалели, лечението трябва да продължи. Този период е изкушаващ момент за шизофренните пациенти и те често настояват, че са добре и не се нуждаят от повече помощ.

Лечението е едно и също за всички форми на шизофрения. Има вариации в зависимост от тежестта и вида на симптомите, здравето на пациента, неговата / нейната възраст, както и някои други фактори.

Възможностите за лечение включват лекарства, психотерапия, понякога хоспитализация (или частична хоспитализация), ЕКТ (електроконвулсивна терапия), както и обучение на професионални умения.

9 характерни симптома на параноидната шизофрения
4.5 (90.13%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 21:19
Напиши коментар

4 коментара

 1. аз95 май 6, 06:27

  Хора, аз съм представител на въпросните параноидни шизофреници==почти съм сигурен, до преди известно време си мислех че съм психопат, ама не съм (не като серийните убийци по филмите, просто антисоциален тип, който го гони параноя, не ме ако бях от тях щях да си призная)….съдя по симптомите, не съм ходил на психолог и не бих отишъл, най- много да ме тикнат в някаква клиника и да ме принудят да вземам хапчета от които нямам нужда…. именно заради всички хора които се опитват да ми внушат че не съм нормален, съм се замислял дали да не се самоубия= мисли от сорта на, явно съм повредена стока, човечеството няма нужда от мен и т.н.=хората които лично ми заявяват че съм ненормален са малко..по скоро ме притесняват психолозите които явно и те са някакви психопати щом си мислят че имат власт да обявяват кой е нормален и кой не, кой да живее и кой да го затворим в лудницата и да го тъпчем с хапчета докато стане зомби като останалите… не че сте зомбита, ама вижте в каква държавна система живеете, и после аз съм ненормален защото не смятам за нужно да целувам задници, да работя за стотинки, да ходя всеки петък вечер на дискотека, да пуша цигари, да се правя на толерантен и т.н…
  –– Да ви кажа лично моя случай е заради тежки травми от детството––които шибаното общество е допуснало да се случват… и още по лошото е че такива неща се случват все по-често…и все повече хора като мен ще се самоубиват или ще се побъркват защото явно само те виждат лошите неща които се случват…. явно не съществува информационно затъмнение, и явно медиите не бълват пропаганда и не си премълчават нищо… явно да си ЕГОИСТ е нормално…явно повредените хора трябва да измрът натъпкани с хапчета под някой мост, защото са слаби, и не са фенове на наркомани като 100 кила и димчо… или пък ако не са превърженици на нито една партия, това е непростимо, трябва да бъдат заключени тези хора. сега ще вземе да ме хване параноята и няма да го пусна този коментар ама айде ще го пусна…поне да се посмеете малко :D…

  Отговори на този коментар
  • 77 януари 24, 06:01

   Психолога не израща в клиника и не се занимава с хапчета- той само слуша и говори. Психиатъра обаче се занимава точно с това- клиника, лекарства и т.н. Така, че да се отиде при психолог не е кой знае какво геройство. Най-често ние сами сме си психолози. Това е нормално, както е нормално да си залепиш лепенка като се порежеш или да се облечеш с нещо , ако ти е студено. Не е задължително да имаш грандиозен проблем.

   По-тъпо нещо от самоубийството няма.

   Че много от психолозите са психопати, вярно е. Това е въпрос на статистика. Хората които „всичко знаят“ са най-подозрителни.

   Нямаме нужда да целуваме задници, ама човек живее в общество и се е развил и оцелял благодарение на него. Ако нямам хляб, ще работя и за стотинки. Забелязал съм , че най- пропадналите хора искат много пари, защото само „толкова ще ги оправи“, докато останалите се борят и постигат сигурност със собствените си усилия.

   Нали искаш към тебе да са толерантни. Защо? Като си отговориш на въпроса, няма да има нужда да се „правиш“ на толерантен. Обръщай внимание и на другите.

   Сега и мене ме хвана параноята, но ще го пусна поста.

   А, и иначе си много убедителен- а дано, си хипохондрик

   Отговори на този коментар
  • Даниела март 12, 14:04

   Мисля,че имаш просто депресия, което не е шизофрения и в никакъв случай няма да те вземат в болница. Просто ти трябва добър психиатър, от тези, които наистина разговарят с пациенти. 🙂

   Отговори на този коментар
 2. XO февруари 23, 23:16

  Човек, евала! Особено за това с психолозите. Много сбъркани неща има в този свят, аз също не мислех да пиша коментар (дойдох тук само да се уверя, че не съм луда, а се убедих в обратното, хаха), но и аз ще пусна моя.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи