Алкохолна интоксикация

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 18:23

Алкохолна интоксикация

Акценти:

  • Как се отразяват на организма различните количества консумиран алкохол?
  • Нарушава ли употребата на алкохол физическите и умствените способност?
  • При колко промила алкохол в кръвта човек губи емоционалната си сдържаност?

Свързани:

Какво представлява алкохолна интоксикация?

Алкохолна интоксикация представлява състояние, при което количеството алкохол, консумирано от човек, предизвиква у него поведенчески или физиологични аномалии. С други думи физическите и умствените способности на човек са нарушени.

В допълнение към признаците на физическо и умствено нарушение, нивата на алкохол могат да бъдат измерени в кръвта. В България е законодателно установено максимална ниво на концентрация на алкохол в кръвта, при която е допустимо управлението на моторни превозни средства.

Какви са признаците и симптомите?

Алкохолът въздейства по различен начин на различните хора.

Основните фактори, които определят признаците и симптомите на въздействието на алкохола са:

Предишен опит с консумацията на алкохол – дългогодишният пияч може да достигне такава концентрация на алкохол в кръвта, които би били смъртоносна за човек, който не е консумира рядко или никога не е пил алкохол.

Начинаещият пияч може да развие тежки симптоми при поглъщане на умерени количества алкохол. Също така мозъкът на дългогодишния пияч привиква на честите и дори високите концентрации на алкохол в кръвта.

Прием на лекарства – въздействието на консумацията на алкохол се увеличава, когато човек приема медикаменти, които се отпускат с рецепта особено от класа на седативните като сънотворни или успокоителни. Човек, който не е свикнал да комбинира приема на сънотворни с консумация на алкохол, е възможно при прием на предписаните дози да развие сериозни двигателни и умствени нарушения.

Клинични състояния – множество заболявания могат да окажат влияние на реакцията на организма на алкохол.

Миризмата на алкохол при дишане – има много слаба корелация между силата на миризмата на алкохол при дишане и концентрацията на алкохол в кръвта. Чистият алкохол има много лека миризма. Другите вещества, които се съдържат в алкохола, отделят основно миризмата.

Това обяснява защо когато човек пие големи количества висококачествена скъпа водка например може да мирише съвсем леко на алкохол. От друга страна човек, който е изпил умерено количество, може да дъха силно на алкохол.
Телесното тегло на човек също е от решаващо значение за реакцията на организма на алкохол. Корелацията между телесната маса и консумираният алкохол е пропорционална и колкото по-тежък е човек, толкова по-слабо се отразява на организма му.

• Съществува скала, която определя как алкохола влияе на средностатистическия пияч, който пие няколко пъти алкохол седмично:

При концентрация 0.5 промила – загуба на емоционална сдържаност, усещане за затопляне на тялото, зачервяване на кожата, леки нарушения в преценката;

При 1 промил– загуба на контрол над специфичните двигателни дейности като писане, объркване, когато трябват се вземат решения, изискващи мислене, емоционална нестабилност, неуместен смях;

При 2 промила – много неясен говор, колебания в походката, двойно виждане, апатия, но реагира на гласово повикване, затруднено стоене на стол, загуба на паметта;

При 3 промила – унесеност – реагира и то за кратко само от по-силно физическо въздействие като шамар или силно ощипване, дълбоко шумно дишане – хъркане;

При 4 промила – кома – не реагира изобщо и не може да се контролира пикочния си мехур и се подмокря, ниско кръвно налягане и неравномерно дишане;

При 5 промила е възможна смърт поради спиране на дишането, прекалено ниско кръвно налягане или повръщане, при което може повърнатото да попадне в белите дробове, но без защитен рефлекс за изкашляне и вероятно задушаване;

Алкохолна интоксикация
4.4 (88.46%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи