Аневризма – живот под дуло на пистолет, който всеки момент може да гръмне

Мария
Написана от Мария юли 23, 2016 18:48

Аневризма – живот под дуло на пистолет, който всеки момент може да гръмне

Акценти:

  • Аневризма - лечение
  • Кръвоносен съд - участък
  • Метална клипса - кръвообращение

Свързани:

Аневризмата е скритата заплаха, готова, в буквален смисъл, да се спука във всеки един момент. Какво знаем за аневризмата и доколко действително е опасна?

Какви действия повишават риска от разрив на аневризмата?

И така, да предположим, че човек има аневризма на кръвоносен съд в главния мозък. Какви ситуации или действия могат да предизвикат нейното разкъсване? Спектърът на такива фактори е обширен и засяга всички, без изключение, сфери на човешкия живот.

Преди всичко това са такива ситуации, при които нараства артериалното налягане или се увреждат стените на кръвоносните съдове. Най-значими рискови фактори са:

• Тютюнопушене – смята се за ключово по силата на въздействието на факторите;
• Наркотици – най-опасният е кокаинът, който свива кръвоносните съдове, повишава артериалното налягане и честотата на сърдечните съкращения;
• Алкохол – във всякакви количества е опасен за човек с аневризма;

Но освен традиционно вредните навици, опасността от разрив на аневризма нараства при напълно безобедни, но само на пръв поглед, действия:

• Любов към кафето и редовната негова употреба повишават риска с 10.6%;
• Газирани напитки – с 3.5%;
• Физическа активност, например, интензивни тренировки – със 7.0%;
• Напъване в процеса на дефекация – с 3.6%;
• Силно изплашване – с 2.7%;
• Гневът не е толкова опасен – рискът нараства едва с 1.3%;
• Дори баналното изсекване на носа може да предизвика опасното състояние – вероятността се увеличава с 5.4%;
• И накрая, сексът, и по-точно самият интимен контакт – това невероятно занимание увеличава опасността от разрив с 4.3%;

Заблуди за аневризмата

Означава ли това, че не трябва да се ядосваме, да кихаме, да се изсекваме и да правим секс, а също така трябва незабавно да се откажем от кафето и спорта? – Не.

Но хората се страхуват от неизвестното. Често наличието на аневризма се установява едва след нейния разрив – и сред хората се разпространяват много истории за млади и красиви, починали внезапно и на място.

Често тази патология се открива случайно, по време на ултразвуково изследване или ядрено-магнитен резонанс или рентгеново изследване по някакъв друг повод.

И тогава човек изпада в паника и търси признаци за скорошна смърт при всякакви промени в своя организма. Но трябва да се помни статистиката – преобладаващият брой хора с аневризма в главата не знаят и така никога не разбират, че изобщо такова нещо в главата.

Могат да се откроят 2 основни мита за аневризмата, които вълнуват човечеството.

• Мит №1 – мозъчната аневризма трябва да се лекува

Не, това не е така. Лекарите се придържат към мнението, че операция се налага, когато представлява заплаха за здравето и живота на човека. А ако е открита случайно, и е с малки размери, човек може да си живее дълго и щастливо с нея до дълбоки старини.

Решение за необходимост от операция винаги се взема от лекар – въз основа на семейна анамнеза, история на заболяването на човека, и преди всичко по резултатите от разчета на съотношенията между рисковете и изгодите за конкретния пациент.

Ако лекарят прецени, че операция не е нужна, пациентът трябва редовно да минава изследвания – ангиография, и да проверява състоянието на своята аневризма.

• Мит №2 – аневризмата се лекува само със сложна хирургическа интервенция

Не, това съвсем не е така. Действително, в някои случаи се налага отваряне на черепа на пациента и поставяне на метална клипса на шийката на аневризмата. Това напълно изключва дадения участък на кръвоносния съд от кръвообращението.

Аневризма – живот под дуло на пистолет, който всеки момент може да гръмне
4.6 (91.17%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 23, 2016 18:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи