Ангина през лятото – когато никой не я е очаквал

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 08:40

Ангина през лятото – когато никой не я е очаквал

Акценти:

  • Ангина - лятна
  • Аклиматизиран въздух
  • Слънчево прегряване - възпаление на сливиците

Свързани:

Вероятно повечето от нас смятат, че през лятото е малко вероятно човек да се разболее от простудно заболяване. Но лекарите препоръчвате в топлото време да пазим гърлото си, защото, ако не го направим, последствията не биха били никак приятни.

И в предишни свои публикации в Lechenie.bg сме посочвали, че ангината е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на сливиците. В зависимост от степента и характера на болестта се различават 3 типа ангини:

• Катарална – характеризира се с леко покачване на телесната температура, болки в гърлото, увеличени и зачервени сливици и слабост.
• Фоликуларна – започва рязко, температурата може да се до 39 градуса. За това форма на болестта са характерни болезнени усещания в мускулите и ставите, увеличават се лимфните възли, а по сливиците и се наблюдава натрупване на гной.
• Лакуларна – състоянието на болния значително се влошава, телесната му температура се покачва до 39.5-40 градуса. Лимфните възли силно се увеличават, а сливиците се покриват с гноен налеп. При тази форма на болестта болният изпитва твърде интензивна болка в гърлото.

Причини за заболяването през летните месеци

Защо е възможно да се разболеем от ангина през летните месеци, когато времето е топло, а на трапезата ни присъства практически целия списък с витамини и микроелементи?

• Аклиматизиран въздух – с настъпването на горещините в повечето жилищни помещения се включват климатици. Ако вие влезете в такова, където температурата на въздуха е доста по-ниска, отколкото на улицата, то рискувате да се „сдобиете“ не само с ангина, но и с възпаление на белите дробове.

Резките промени в температурите – с повече от 10 градуса са огромен стресов фактор за организма. На първо място отслабва имунитета и на тялото ни му е много трудно да се бори с причинителите на инфекциите.

• Замразени и студени напитки – много от нас през лятото утоляват жаждата си с помощта на много студени напитки, а също така често се изкушаваме и от студените десерти.

На първо място, такива ледени напитки почти не утоляват жаждата, а на второ, водят до преохлаждане на сливиците, което води до тяхното възпаляване. Това от своя страна е „зелена светлина“ за стрептококите – причинителите на ангината.

• Слънчево прегряване – хората, които обичат по-дълго да се пекат на слънце, също трябва да бъдат внимателни. Зачервяването на кожата е негативен фактор, който води до отслабване на имунния „надзор“.

Най-често от ангина боледуват децата, затова е препоръчително да ги държите по-далеч от факторите, които е възможно да предизвикат това заболяване.

Ако все пак се разболеете, то най-важното е да си осигурите покой, тъй като в такъв момент на организма му е необходимо да насочи своите сили за борба с болестта. Пийте много течности, а храненето е наложително да бъде максимално леко.

Подходящи са супи, пюрета, зеленчуци и риба, приготвени на пара. Освен това препоръчително е храната да бъде топла.

Лекари специалисти по уши, нос и гърло поясняват, че по време на ангината е по-добре напълно да се прекрати употребата на студени напитки, а също и на газирани, на сладолед и на сухари …

Те препоръчват да се избягва и дори изобщо да не се употребява всичко, което би могло да раздразни и травмира възпалената лигавица на гърлото.

Ангина през лятото – когато никой не я е очаквал
4.5 (90.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 08:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи