Анизакидоза

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2015 17:19

Анизакидоза

Акценти:

  • Анизакидоза
  • Симптоми
  • Причинител
  • Лечение

Свързани:

Анизакидозата представлява зоонозна хелминтоза, характеризираща се със засягане на стомашно-чревния тракт, което се предизвиква от паразитирането в ларвен стадий на нематода, принадлежащ към семейство Anisakidae в човешкия организъм.

Паразитирането при човека на ларвите на нематода от род Anisakis /херингов червей/, Phocanema /тресков червей, от риба треска/ и др. предизвиква остро протичащо заболяване с изразена алергична симптоматика.

Анизакидозата се регистрира в Япония, Америка, Нидерландия. Във всички държави причинителят паразитира в рибите, обитаващи сладководни, слабосоленоводни и соленоводни басейни.

Какви са причинителите?

Причинител на заболяване при човека са хелминтите в ларвен стадий на развитие от следните родове – Anisakis, Contracaecum, Pseudoterranova, Hysterothylacium.

За окончателни гостоприемници на тези паразити служат много морски бозайници /китоподобни, перконоги/, хищни морски риби и хранещи се с риба птици, в стомашно-чревния тракт на които паразитират мъжките и женските анизакиди.

Средната дължина на женските е 60-65 мм, мъжките 50-55 мм. Тялото им е вретенообразно, стесняващо се към двата края, по-стеснено от към страната на главата. В края, където е главата се установяват 3 устни.

Оплодените яйца попадат във водата, където от тях се излюпва ларва, която се поглъща от първите междинни гостоприемници – ракообразните, които най-често принадлежат към семейство Euphausiidae.

За допълнителни гостоприемници служат много морски риби, мекотели, по-големи ракообразни, хранещи се с малки раци.

Ларвите на паразита Anisakis в организма на междинния гостоприемник се локализират в телесните кухини, на повърхността или в различни вътрешни органи, както и в мускулите на

рибите. Вътре са във форма на полупрозрачни капсули – цисти, но е възможно и да са без тях. Размерите на цистите за средно около 3-7 мм дължина и 1-2 мм ширина. Ларвите на аниказидите, които не образуват цисти, например P.dicipiens са с дължина от 1.5 до 6 см.

Опаразитяването на окончателните гостоприемници се осъществява при изяждането от тях на заразени междинни гостоприемниците – риби, ракообразни и мекотели.

Ако по-големи междинни гостоприемници се хранят с по-малки, които са опаразитени с ларви, то те се натрупват в телата на по-големи, хищни риби.

Какви са симптомите?

Инкубационният период на анизакидозата съставлява от няколко часа до 7-14 дни. В много отношения, клиничната картина на заболяването е обусловена от мястото на локализацията на паразитите.

Ако ларвите се установят в лумена на червата симптоматиката в повечето случаи е много слабо изразено или дори отсъства напълно.

При стомашна локализация /най-честата форма на заболяването /на опаразитените ги безпокои силна болка в епигаструма, гадене, повръщане, понякога придружено с кръв.

При опаразитените се наблюдава покачване на телесната температура до субфебрилни или фебрилни нива, развитие на незабавни алергични реакции като уртикария, ангиоедем.

В случай на ретроградна миграция на ларвите на анизакидите от стомаха в хранопровода възниква болка и раздразнение в гърлото, кашлица. При чревната форма на заболяването опаразитените съобщават за болки в областта на пъпа и в дясната илиачна област, куркане в корема, метеоризъм.

Възможно е възникване на симптоматиката, която се наблюдава при т.нар. остър корем, характерна при апендицит или чревна непроходимост.

Лечение на анизакидоза

Терапията за тази паразитоза не е разработена. Може да се очаква ефект от прилагането на мебендазол и тиабендазол.

При установяване на чревна непроходимост е възможно по преценка на лекуващия лекар да се пристъпи към отстраняване на засегнатия участък от червото.

Анизакидоза
4.4 (87.35%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2015 17:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи