Белтък в урината – на какво може да е признак

Мария
Написана от Мария август 28, 2015 12:32

Белтък в урината – на какво може да е признак

Белтъкът в урината не е задължително да е признак на патологичен процес. Употребата на някои храни, богати на протеини, може да доведе до повишаване на концентрацията на белтъци в урината.

Изследването на урината и за определянето на нивото на белтъците в нея се използва и за диагностични цели при подозрение за множество различни заболявания, основно за патологии на бъбреците.

В норма белтък в урината отсъства. Появата на белтък в урината се нарича протеиноурия, което често свидетелства за някои патологии.

Масивната неселективна гломерулна протеиноурия обикновено се установява при гломерулонефрит или диабетно увреждане на бъбреците. Обикновено това е признак на пряко увреждане на бъбреците.

Кога белтъкът в урината се смята за норма?

За нормална може да се счита концентрацията на белтък в сутрешната урина не по-висок от 0.033 грама на литър.
Появата на незначително количество белтък в урината може да бъде свързано с определени външни фактори.

Например, при употребата на храна с пълноценен, тоест неденатуриран белтък, сурови яйца, сурово мляко, сурова риба и т.н. Интензивните физически натоварвания, нервното пренапрежения и алергичните реакции също могат да доведат до краткотрайно увеличаване на концентрацията на белтък в урината.

Често протеиноурия се установява при бебета в първите дни от живота.

Патологично повишение на нивата на белтък в урината

Ако нивото на белтък превишава нормалните показатели, то в дадения случай може да става дума за патологични процеси както с бъбречен, така и извънбъбречен характер.

Що се отнася до бъбречната протеиноурия, то е възможно да се дължи на пиелонефрит, гломерулонефрит, амилоидоза на бъбреците, а също и на патологични изменения при хипертонична болест и захарен диабет.

Извънбъбречната протеиноурия най-често се развива при наличие в кръвта на повишена концентрация на нискомолекулярен белтък, който се филтрира от бъбреците. Белтъкът в кръвта е възможно да бъде толкова много, че каналният апарат на отделните органи просто да не е в състояние да го реабсорбира.

Такава картина може да се наблюдава при миеломна болест, моноцитарна левкоза, а също и при заболявания, съпровождащи се с фебрилни състояния.

Повишената концентрация на белтък в урината също може да бъде предизвикана от компонентите на възпалителния процес – слуз, левкоцити, еритроцити, бактерии, при цистит, уретрит, простатит и други възпалителни заболявания.

В допълнение – анализ на урината

Представлява лабораторно изследване, което позволява оценяването на физическите, химическите и микроскопичните характеристики на урината. Изследването включва редица тестове за установяване и измерване на различни съединения, които преминават през урината.

Как се извършва изследването?

За провеждането му е необходима проба от урината, която в зависимост от целта на изследването се взема по определени правила. Вашият лекар ще ви каже как се взема тази проба.

След това се изпраща в лаборатория, където се оценява по следните критерии:

• Цвят;
• Прозрачност;
• Плътност;
• Миризма;

Изследване под микроскоп

• Пробата от урината се изследва под микроскоп, за да се направи анализ на епитела, еритроцитите, левкоцитите, солите, бактериите и другите вещества.

Химичен състав:

• Определя се pH на пробата от урината, наличието или отсъствието на такива химически вещества като билирубин, глюкоза, белтък, уробилиноген, кетонови тела.
Какво се открива с помощна на пълния анализ на урината?
Това изследване е включено в списъка на задължителните изследвания, които се назначават на всички пациенти, независимо от предполагаемата диагноза.

Белтък в урината – на какво може да е признак
4.5 (90.64%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 28, 2015 12:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи