Болест на Шонлайн Хенох

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 17:08

Болест на Шонлайн Хенох

Акценти:

  • Счита ли се заболяването за самоограничаващо се?
  • Препоръчително ли е използването на кортикостероиди за предотвратяване на усложнения?
  • Идентифицирана ли е причината за заболяването?

Свързани:

Болест на Шонлайн Хенох представлява заболяване, което предизвиква възпаление и кръвоизливи в малките кръвоносни съдове в кожата, ставите, червата и бъбреците.

Най-забележимата характеристика на заболяването е пурпурен обрив, обикновено в долната част на краката и седалищната област.

Също така е възможно то да стане причина за болезнени усещания в корема и болки в ставите. В редки случаи прогресира в сериозно увреждане на бъбреците.

Въпреки че заболяването може да засегне всеки човек, най-често то се развива при деца на възраст между 2 и 6 години обикновено отзвучава от само себе си в този период.

Лекарска помощ е необходима, ако бъдат засегнати бъбреците.

Какви са симптомите?

Разграничават се 4 основни характеристики на заболяването, въпреки че не при всички от засегнатите се проявяват в съвкупност.

Те са:

Обрив /пурпура/ – най-отличителния и универсален признак на клиничното състояние е появата на червено-морави петна по кожата, които изглеждат като натъртвания.

Обрив се формира основно по краката и ходилата, но също може да се появи по ръцете, лицето и тялото и е възможно да бъде по-силно изявен в областите, където има по-силен външен натиск като талията и зоната на чорапите.

Подуване и болки в ставите /артрит/ – най-силно са засегнати коленете и глезените. Болките в ставите понякога предшестват появата класическия обрив с 1 или 2 дни. Тези симптоми отзвучат със самоограничаването на болестта и не предизвикват трайни здравословни проблеми.

Стомашно-чревни симптоми – при много от болните деца се описват изяви като болки в корема, гадене, повръщане или кървави изпражнения и обикновено възникват преди появата на обрив.

Засягане на бъбреците – в повечето случаи се описва като поява на белтъци или кръв в урината, което не може да бъде установено от пациента без анализ на урината.

Обикновено съдържанието на урината се нормализира, след като Пурпурата на Шонлайн Хенох се излекува, но в някои случаи се развива бъбречно заболяване, което е възможно да хронифицира.

Какви са причините?

При заболяването някои от малките кръвоносни съдове се възпаляват и като резултат се проявяват характерните ѝ симптоми, но какво се дължи това не е ясно.

Въпреки че съществуват предположения, че възможната причина за това е свръхактивна имуннна система, която реагира прекалено силно на някои антигени, за чието унищожаване не е необходима толкова засилена активност.

Лечение на болест на Шонлайн Хенох

Заболяването се счита за самоограничаващо се и обикновено отшумява след период от около месец, без трайни последствия за здравето на разболелия се.

Лекарите препоръчват почивка, като за предпочитане е пациентът да прекарва по-голямата част от времето си в леглото, като напълно се въздържа от физически натоварвания, за облекчаване на болките се прилагат обикновено аналгетици.

Използването на силни кортикостероиди за профилактика и лечение на усложненията, предизвиквани от заболяването като преднизон, е спорно.

Въпреки това те най-често се използват за облекчаване на стомашно-чревните симптоми.

Но тъй като от използването на тези лекарства, можете да развиете сериозни и значителни нежелани реакции и като резултат от това ще получите само едно голо обещание за постигане на благоприятно повлияване на заболяването, е най-добре предварително да направите детайлна преценка като претеглите рисковете и ползите от провеждането на курс със стероиди.

Ако болестта е причина за запушване или разкъсване на червата, по преценка на лекуващия лекар се назначава оперативно лечение.

Болест на Шонлайн Хенох
4.3 (85.71%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 17:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи