Болки в гърба след раждане – как да се предпазим

Мария
Написана от Мария ноември 23, 2018 22:58

Болки в гърба след раждане – как да се предпазим

Акценти:

  • Положение - смяна
  • Профилактика - болки
  • Обстоятелства - възможност

Свързани:

За профилактика на болки в гърба след раждането, за съжаление, мисли не всяка жена. А не трябва, гърбът трябва да се пази, защото е много уязвимо място.

Болките в гърба и съпътстващите ги проблеми

Колко ли пъти младата майка трябва да се навежда над своята рожба – да я повива, да сменя пелените, да я преоблича, да я кърми.

Да и изобщо, това удоволствие – да се навежда към току що събудилото се дете, толкова сладко и топло, да го гледа в прекрасните му очи. Но изправянето след това не е особено приятно, защото понякога се появява болка в гърба.

А здравето трябва да се пази, защото болка в областта на гърба може да се появи в най-неприятния момент. Още повече че от доброто здраве на майката зависи не само тя самата, но и детето.

Как се носи дете на ръце, ако боли гърба? Как се върши домакинска работа, как се почива пълноценно с този проблем?

Проблемите с гърба понякога са много по-коварни, отколкото това може да изглежда на пръв поглед, и е възможно да се появят точно, когато най-малко ги очакваме.

С болки в гърба могат да бъдат свързани следните проблеми:

Болки в гърдите при кърмеща майка

В повечето случаи причините за тяхната поява са млечница или някакво друго гъбично заболяване.

Но благодарение на резултатите от неотдавнашните изследвания било установено, че повече от половината случаи на болки в областта на гърдите при кърмачки са свързани с прищипване на гръбначни нерви или със силна мускулна умора.

Ако жената трябва да напряга гърба по време на кърмене, да заема неудобно положение и да го търпи 30 минути и повече, е възможно формиране на мускулни крампи.

Поради тази причина се появява болка както по време на хранене, така и между тях, които някои погрешно възприемат като вследствие от проблеми с гърба.

Проблеми със съня

Причините за сънни разстройства могат станат неудобно положение, което жената заема, докато кърми детето.

В резултат отделни участъци на гърба се превръщат в източник на постоянно напрежение, и жената просто не успява да отпусне мускулите на гърба, преди да заспи.

Случва се и болките в гърба да ни измъчват и през нощта. А трябва ли да говорим колко пълноценен е нощният отдих за майката на неспокойно дете през първата година от неговия живот?

Нарушения на стойката

Раждането на дете – това е сложен процес, съпровождащ се със сериозни изменения.

Тазовите кости на бременната се раздвижват, а след раждането се връщат в изходно положение, съединителните тъкани по време на родилния процес се размекват под въздействието на хормоните.

През този период балансът на жизнените системи на женския организъм е много крехък.

Проблеми с възстановяването в периода на възстановяване след раждането е възможно с голяма степен на вероятност да се отразят на стойката на жената.

Профилактика на болки в областта на гърба

За профилактика на заболявания на гърба е необходимо:

  • Да се следи положението на тялото, гърбът не трябва да напряга прекомерно при грижите за мъника и при вършене на домакинска работа. При никакви обстоятелства не трябва да се търпи неудобства, да се сменя положението на тялото;
  • В първите месеци след раждането трябва да се използва всяка възможност за отпускане на гърба и на цялото тяло. Ако има възможност, по-добре да се полежи;
Болки в гърба след раждане – как да се предпазим
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 23, 2018 22:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи