За профилактика на болки в гърба след раждането, за съжаление, мисли не всяка жена. А не трябва, гърбът трябва да се пази, защото е много уязвимо място.

Болките в гърба и съпътстващите ги проблеми

Колко ли пъти младата майка трябва да се навежда над своята рожба – да я повива, да сменя пелените, да я преоблича, да я кърми.

Да и изобщо, това удоволствие – да се навежда към току що събудилото се дете, толкова сладко и топло, да го гледа в прекрасните му очи. Но изправянето след това не е особено приятно, защото понякога се появява болка в гърба.

А здравето трябва да се пази, защото болка в областта на гърба може да се появи в най-неприятния момент. Още повече че от доброто здраве на майката зависи не само тя самата, но и детето.

Как се носи дете на ръце, ако боли гърба? Как се върши домакинска работа, как се почива пълноценно с този проблем?

Проблемите с гърба понякога са много по-коварни, отколкото това може да изглежда на пръв поглед, и е възможно да се появят точно, когато най-малко ги очакваме.

С болки в гърба могат да бъдат свързани следните проблеми:

Болки в гърдите при кърмеща майка

В повечето случаи причините за тяхната поява са млечница или някакво друго гъбично заболяване.

Но благодарение на резултатите от неотдавнашните изследвания било установено, че повече от половината случаи на болки в областта на гърдите при кърмачки са свързани с прищипване на гръбначни нерви или със силна мускулна умора.

Ако жената трябва да напряга гърба по време на кърмене, да заема неудобно положение и да го търпи 30 минути и повече, е възможно формиране на мускулни крампи.

Поради тази причина се появява болка както по време на хранене, така и между тях, които някои погрешно възприемат като вследствие от проблеми с гърба.

Проблеми със съня

Причините за сънни разстройства могат станат неудобно положение, което жената заема, докато кърми детето.

В резултат отделни участъци на гърба се превръщат в източник на постоянно напрежение, и жената просто не успява да отпусне мускулите на гърба, преди да заспи.

Случва се и болките в гърба да ни измъчват и през нощта. А трябва ли да говорим колко пълноценен е нощният отдих за майката на неспокойно дете през първата година от неговия живот?

Нарушения на стойката

Раждането на дете – това е сложен процес, съпровождащ се със сериозни изменения.

Тазовите кости на бременната се раздвижват, а след раждането се връщат в изходно положение, съединителните тъкани по време на родилния процес се размекват под въздействието на хормоните.

През този период балансът на жизнените системи на женския организъм е много крехък.

Проблеми с възстановяването в периода на възстановяване след раждането е възможно с голяма степен на вероятност да се отразят на стойката на жената.

Профилактика на болки в областта на гърба

За профилактика на заболявания на гърба е необходимо:

  • Да се следи положението на тялото, гърбът не трябва да напряга прекомерно при грижите за мъника и при вършене на домакинска работа. При никакви обстоятелства не трябва да се търпи неудобства, да се сменя положението на тялото;
  • В първите месеци след раждането трябва да се използва всяка възможност за отпускане на гърба и на цялото тяло. Ако има възможност, по-добре да се полежи;