Черна ряпа

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:28

Черна ряпа

Акценти:

  • Черна ряпа
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Черната ряпа е най-горчивата, но и най-полезната. Този вид ряпа не съдържа голямо количество витамини, но съставът на този зеленчук е идеално балансиран.

Черната ряпа е двугодишно зеленчуково растение широко разпространено по цяла Европа, Азия и Северна Америка. За предпочитане е това растение да се засява в богата на хумус и влажна почва.

Всички репи са кореноплодни растения и се използват и с терапевтична цел. А за храна се използват, както кореноплодите така и пресните листа на този зеленчук.

Полезни свойства

Черната ряпа съдържа белтъчини, въглехидрати във вид на захароза и фруктоза, мазнини, провитамин А /каротин/, ретинол /витамин А/, витамин В9, К, аскорбинова киселина, микроелементи, желязо, калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, цинк.

Големите количества макро- и микроелементи превръщат черната ряпа в ценен източник на хранителни вещества, особено в началото на пролетта, когато човешкото тяло е предразположено към различни заболявания.

Употребата на кореноплода на този зеленчук /поради високото съдържание на растителни влакна/ благотворно въздейства на храносмилателната система на човека, нормализира чревната функция и подхранва тъканта на стомашно-чревния тракт.

Черната ряпа е препоръчително да се употребява като профилактично средство срещу простудни заболявания, бъбречно-каменна болест и срещу атеросклероза.

Този зеленчук съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ензими, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини.

Черната ряпа подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета, подпомага храносмилателните процеси. Също така е и природен аналог на антибиотик с широкоспектърно действие, премахва излишната течности от организма.

По количеството на фитонциди /етерични масла/ черната ряпа се приравнява на лука и хряна. Именно фитонцидите придават на зеленчука специфичен горчив вкус.

Етеричните масла на този зеленчук притежават бактерицидни свойства и както бе по-посочено по-горе, може да замени дори и антибиотиците.

Поради това е желателно черната ряпа да се включва в менюто на болните от бронхит, пневмония, коклюш, ангина, грип, а също и при дисбактериоза, а също и при дисбактериоза за възстановяване на баланса на чревната микрофлора.

Благодарение на повишеното съдържание на калиеви соли този кореноплоден зеленчук е подходящ за употреба от хора с повишено кръвно налягане и проблеми с пропускливостта на кръвоносните съдове.

Ряпата способства за разтварянето на шлаките в жлъчните пътища и жлъчния мехур, на отложените минерални соли като натриев хлорид по кръвоносните съдове, бъбречното легенче и пикочния мехур.

Сокът от черна ряпа е силно жлъчегонно средство, поради това ако в жлъчните пътища се съдържат много минерални соли, преминаването на жлъчната течност е затруднено и болките в черния дроб са неизбежни.

Тези болезнените усещания могат да бъдат облекчени, ако се постави топъл компрес в горната дясна част на корема. Ако болките са нетърпими продължете процедурата, докато сокът от черната ряпа не достигне жлъчния мехур и жлъчните канали.

Обикновено болката се усеща само в началото на приема на този сок и след няколко дни напълно отзвучава.

Противопоказания при употреба на черна ряпа

Не се препоръчва употреба на черна ряпа при заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, като гастрит с повишена киселинност, ентероколит, в стадий на обостряне на гломерулонефрит и при неотдавна прекаран инфаркт и при токсична гуша и бременност.

Употребата на сок от черна ряпа е противопоказно при заболявания на сърцето, бъбреците, възпаления на стомашно-чревния тракт, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Черна ряпа
4.4 (88.15%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи