Ето кои плодове вдигнат кръвната захар

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 23:11

Ето кои плодове вдигнат кръвната захар

Акценти:

  • Кръвна захар - нива
  • Захари - глюкоза
  • Биохимични процеси - фруктоза

Свързани:

Плодовете, повишаващи кръвната захар не се препоръчват за тези, при които концентрацията на глюкоза в кръвта, превишава нормата, тоест вследствие на нарушения на въглехидратния обмен се наблюдава хипергликемия.

Основни причини, предизвикващи хипергликемия, са захарният диабет – намаляване образуването на инсулин, хранителни нарушения, стрес, инфекции и възпалителни процеси.

А също и дефицит на витамин В7 – биотин, който участва във въглехидратния обмен и отговаря за нивото на кръвната захар.

Затова е добре да се знае кои плодове повишават кръвната захар, не само от диабетиците, но и от хората, които се опитват да се отърват от излишните килограми.

Кои плодове повишават кръвната захар?

Когато човек употребява плодове, повишаващи кръвната захар, натоварването върху панкреаса нараства, вследствие на което е необходимо жлеза да синтезира по-големи количества инсулин.

Специално за храните, които съдържат въглехидрати, съществува гликемичен индекс, който измерва влиянието на въглехидратите в храната върху нивото на глюкозата, тоест показва колко се вдига захарта.

Колкото по-висок индексът, толкова по-бързо нивата на кръвната захар се повишават по-бързо. Висок е гликемичният индекс – 70 и повече, средният е диапазона – 55-69, ниският – по-малко от 55.

А сега да разгледаме какъв е гликемичният индекс на най-популярните плодове, присъстващи в нашето меню. Между впрочем, ние включихме в този списък и някои ягодоплодни, със сигурност информацията няма да ви е излишна.

Нисък ГИ имат вишната – 22, грейпфрут – 25, круши – 37, ябълки – 39, сливи – 38, ягоди – 40, праскови – 42, портокали – 44, банани средна зрялост – 54.

Средният ГИ се наблюдава при такива плодове като манго – 56, папая – 56, кайсии – 57, киви – 58, грозде – 59, презрели банани – 62, пъпеш – 65, ананас – 66.

Висок гликемичен индекс има динята – 72 и фурми – 146.

Следва да се има предвид, че диетолозите се отнасят към плодовете, повишаващи нивата на кръвната захар, тези, които имат среден и висок гликемичен индекс.

Кои плодове повишават кръвната захар?

Разбира се, сладките. И трябва да се отчита, че сладкият вкус на плодовете се осигурява от захарозата, глюкозата и фруктозата. Захарозата е дизахарид и може много бързо да повиши нивото на кръвната захар.

Първите места по нива на захароза са прасковите – 6 грама на 100 грама пресни плодове, пъпеш – 5.9 грама, сливи – 4.8 грама и мандарини – 4.5 грама на 100 грама.

Глюкозата и фруктозата представляват монозахариди. Глюкозата е 6-атомна захар – гроздова захар или хексоза, на нея е особено богато гроздето – 7.3 грама в 100 грама плодове, черешите и вишните – 5.5 грама.

Фруктозата е двойно по-сладка от глюкозата и се усвоява много по-лесно. И за превръщането ѝ в гликоген, което се случва в черния дроб, не е нужен инсулин.

С високи нива на глюкоза се отличава гроздето – 7.2 грама на 100 грама плодове, ябълки – 5.5 грама, круши – 5.2 грама, вишня и череша – 4.5 грама, динята в месестата част – 4.3 грама.

По концентрация на всички захари безусловни лидери са – райската ябълка – повече от 30%, ананаси – 16%, круша и банан – 12%, череша – 11.5%.

Не трябва да се забравя, че за нормалното функциониране на организма – осигуряването на клетките с енергия и за осъществяване на много биохимични процеси глюкозата е незаменима.

При съблюдаване на строги диети или при значителни физически натоварвания нивата на глюкозата могат да се понижат, като се стигне до хипогликемия.

Това се отразява неблагоприятно на тялото, а тогава на помощ идват плодовете, повишаващи нивата на кръвната захар.

Ето кои плодове вдигнат кръвната захар
4.6 (92.05%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 23:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи