Флуор – необходим ли ни е този минерал

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 12:45

Флуор – необходим ли ни е този минерал

Акценти:

  • Флуор - флуорирана вода
  • Дневна препоръчителна доза
  • Флуорирана вода - остеосарком

Свързани:

Флуорът понижава риска от развитие на кариес. Този факт бил установен още през 40-те години на миналия век, когато учените установили в районите, където водата естествено съдържала по-голямо количество хората по-рядко страдат от кариес.

Откритието било потвърдено и от по-късно проведени изследвания. Освен това, станало ясно, че флуорът притежава свойството да преустановява развитието на процеса по образуването на кариес.

Най-често кариозният процес се предизвиква от бактерията Streptococcus mutans, която превръща захарите и скорбялата в киселини, разрушаващи зъбния емайл. Флуорът понижава способността на тези бактерии да образуват киселини и едновременно с това укрепва и реминерализира емайла.

Каква е дневната препоръчителна доза?
В България, както и в Западна Европа и САЩ, се смята, че на човек в зряла възраст му са необходими 4 мг флуор дневно. Но някои специалисти смятат, че за жените препоръчителната доза е 3 мг на ден.

Източници

Флуорът се съдържа в почвата, сладката и морската вода, морските дарове, чая и желатина. Обикновено във водопроводната вода този елемент също присъства, но често е в недостатъчни количества, макар че в България в различните населени места, според използваните водоизточници, този показател варира.

Известно е, че за профилактика на кариеса концентрацията на флуора във водопроводната вода е необходимо да бъде не по-малко от 0.7 мг/л. За да се постигне този показател водата се флуорира, но в България няма такава практика, както и в повечето държави от ЕС, тъй като съществува опасност от предозиране и съответно отлагане на тежък метал, какъвто е флуора в човешкия организъм.

Практика по флуориране на питейната вода има в САЩ и Канада, но и там има доста нейни противници. В почти всички пасти за зъби се съдържат флуорни съединения именно поради това не е препоръчителен какъвто и да било суплементиране на флуор.

Възможно ли е флуорираната вода да стане причина за възникване на ракови заболявания?

Дебатите по тази тема още през 1991 г., когато резултатите от 1 изследване показаха, че мишки, получавали води с високо съдържание на флуор по-често развивали остеосарком – злокачествен тумор на костните тъкани.

Но проведените впоследствие изследвания, в които били включени животни и хора не потвърдили връзката между флуорираната вода и онкологичните заболявания.

Въпреки това прекомерният прием на флуор може да доведе до развитие на флуороза – задържане на соли на флуора в костите, поради това неговото съдържание не трябва да надвишава 1.5 мг/л.

Предразположените към развитие на това заболяване са хората, които обитават региони с повишено съдържание на флуор във водата.

Многобройни изследвания доказват, че флуорираната зъбна паста спомага за значителна реминализация на зъбния емайл и се явява отлично средство за профилактика на кариес и заболявания на устната кухина.

Специалистите също така препоръчват веднъж на 2 години човек да преминава през процедура за поставяне на лак, съдържащи флуор върху зъбните повърхности.

Какво е необходимо да знаят родителите?

1. Флуорирана вода не следва да се използва за приготвяне на млечни смеси, предназначени за деца по-малки от 6 месеца;

2. Флуорираните пасти за зъби не са предназначени за деца по-малки от 2 години.

3. Децата на възраст по-ниска от 6-7 години трябва да мият зъбите си само в присъствието на възрастен човек, който да проследява дали детето изплюва пастата.

4. Във Франция се използват и флуорни таблетки, които се приемат само по лекарско предписание в периода на появата на първите зъби в ранна детска възраст.

 

Флуор – необходим ли ни е този минерал
4.5 (89.84%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 2, 2015 12:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи