Французин живее 50 години без мозък

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 18:00

Французин живее 50 години без мозък

Акценти:

  • Обем на мозъка - IQ
  • Преждевременно стареене - мозък
  • Сън - важен за здравето

Свързани:

Французин живее без мозък вече 52 години. Лекарите се опитват да разберат как мъжът е успял да се устрои на държавна служба и да възпита 2 деца. Мозъкът на французина имал такива микроскопични размери, че специалистите с голямо усилие различили на рентгеновите снимки.

Всеки ученик, който току що е започнал да изучава биология разбира, че без мозък нито един човек физически не би могъл да живее.
Но понякога медицинската практика се сблъсква с толкова удивителни факти, които показват, че в реалния живот е възможно и невъзможното.

Изключение от правилото е французин, който в продължение на 50 години от живота си дори не подозирал, че има физиологическа особености, отличаващи го от останалото човечество.

За своята диагноза 44-годишен французин разбрал, след като потърсил помощ в клиника с оплакване за слабост в левия крака. Обследването установило наличието на киста в задната черепна ямка.

Това означава, че почти целият череп на мъжа бил изпълнен с гръбначно-мозъчна течност. А сиво вещество в мозъка почти не е станало.

Причините за това явление се крият в детството на французина, той в ранното си детство страдал от хидроцефалия, характеризиращо се с натрупване на течност около главния мозък.

До 14-годишна възраст бил отлаган на процедури по отстраняване на излишната течност в мозъка и след това лекарите решили, че проблемът е решен, тъй като пациентът нямал оплаквания за здравословни проблеми.

Но болестта прогресирала, макар че за това време мъжът успял да се ожени и да стане баща на 2 деца. Освен това показателят за коефициента му на интелигентност се равнява на 75, което не показател за слабоумие, а напротив смята се за нормален показател.

От момента, когато проблемът бил установен, мъжът живял още 7 години достатъчно пълноценен живот.

Следва да се отбележи, че това не единичен случай в историята. Практически без мозък живее и американец, който попаднал в катастрофа и се лишил от фронталната част на мозъка.

Но въпреки това той успял да продължи пълноценно живота си и когато си сложил шапка, околните не успели да забележат, че той е преживял страшна катастрофа и почти е загубил мозъка си.

Историята на медицината също описва случай от 16-ти век, когато било направено откритие, че момче загинало 3 години след тежка травма на мозъка. Установило се, че през тези 3 години момченцето живяло без мозък.

Как е живяло през тези 3 години?

Учените предполагат, че съществува т.нар. коремен мозък, който се образува от нервните клетки на червата и на стомаха.
Като допълнение следва да се отбележи, че непълноценният отдих нощем способства за намаляване на размерите на главния мозък.

В проведено миналата година изследване се установило, че намалява обема на различни части от него – в лобната, теменната и височинните области.
Учените подчертават, че засега не знаят как именно качеството на съня е свързано с обема на мозъка.

Не са наясно кое е следствие, а кое причина. Но във всеки случай е ясно, че добрият сън е необходим за запазването на мозъка.

Учените от медицинския колеж на Сингапур заявяват, че недостигът на сън предизвиква преждевременно стареене на мозъка, а за нормалното негово функциониране е необходим 7-часов сън.

За това, че сънят е изключително важен за здравето е известно много отдавна. Но учените намират нови доказателства в подкрепа на това твърдение.

Французин живее 50 години без мозък
4.4 (88.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 18:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи