Глюкоза – основното гориво на организма

Мария
Написана от Мария май 9, 2015 13:54

Глюкоза – основното гориво на организма

Акценти:

  • Глюкоза - същност
  • Хормони - регулатори
  • Глюкоза - измерване

Свързани:

Това вещество е необходимо на нашия организъм. От неговото своевременно постъпване зависи нашето здраве. „Доставчици“ на енергия за организма могат да бъдат мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Но от всички тези вещества, които се използват от нашия организъм за задоволяване на неговите енергийни потребности, основно място заема глюкозата.

Какво представлява глюкозата?

Глюкозата или декстрозата – това е безцветен или бял прах на малки кристали без миризма и със сладък вкус. Глюкозата може да бъде наричана универсално гориво, тъй като болшинството от енергийните потребности на организма се покриват от това вещество.

Това съединение е необходимо постоянно да присъства в нашата кръв. При това за организма е опасен както неговия излишък, така и неговия недостиг. Така по време на глад организмът започва да „използва за храна“ съставните вещества на глюкозата. Тогава в глюкоза започват да се преобразуват мускулните белтъци, което може да бъде доста опасно.

Система храна – глюкоза – гликоген

В организма на човека глюкозата постъпва с въглехидратите. Попадайки в червата, сложните въглехидрати се разграждат до декстроза, която след се това се усвоява и попада в кръвта.

Част от глюкозата се разходва за енергийните нужди, другата част може да се отложи във вид на мастни депа, а известно количество се отлага във вид на гликоген. След като храната се смели и притокът на глюкоза от червата се преустанови, започва обратно превръщане на мазнините и гликогена в глюкоза.

Така нашият организъм поддържа концентрацията на глюкоза в кръвта постоянна.

Превръщането на белтъчините и мазнините в глюкоза и обратно – това е процес, за който е необходимо много време. Но взаимното преобразуване на глюкоза и гликоген се осъществява много бързо.

Поради това гликогенът изпълнява функцията на основен резервен въглехидрат. В организма той се отлага във вид на гранули в различни типове клетки, но основно в черния дроб и мускулите. Запасите на човек със средно физическо развитие могат да му осигурят енергия за едно денонощие.

Хормони – регулатори

Превръщането на глюкозата в гликоген и обратно се регулира от редица хормони. Концентрацията на глюкозата в кръвта се понижава от инсулина. А се повишава от глюкагона, соматотропина, кортизола, хормоните на щитовидната жлеза и от адреналина.

Нарушения в протичането на тези обратими реакции между глюкозата и гликогена могат да доведат до сериозни заболявания най-известното и най-разпространеното, от които е захарният диабет.

Измерване на нивата на глюкозата в кръвта

Основният тест за откриване на захарен диабет е измерването на концентрацията на глюкозата в кръвта.

Нивата на глюкозата са различни в капилярната и във венозната кръв и варират в зависимост от това дали човек се е нахранил или е гладен.

В норма при измерване на гладно /не по-малко от 8 часа от последния прием на храна/ в капилярната кръв концентрацията на декстроза следва да бъде 3.3 – 5.5 /милимола/литър/, а във венозната 4.0 – 6.1 /ммол/л/.

2 часа след хранене нивата на глюкозата не следва да надвишават 7.8 ммол/л. както за капилярната, така и за венозната кръв.

Ако в рамките на седмица при измерване на гладно нивата на глюкозата не се понижават под 6.3 ммол/литър, то е необходимо задължително да се обърнете към ендокринолог, за да ви бъдат назначени допълнителни изследвани, за да бъде поставена окончателна диагноза.

Глюкоза – основното гориво на организма
4.5 (90.21%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 9, 2015 13:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи