Хематом

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2014 12:47

Хематом

Акценти:

  • Хематом
  • Симптоми
  • Причини
  • Защо не е препоръчителна продължителната употреба при появата на хематоми?

Свързани:

Хематом представлява колекция от кръв, обикновено съсирена извън кръвоносните съдове, която се причинява най-често от нараняване на стената на кръвоносен съд, което позволява изтичането на кръвта от него в тъкани, неприлежащи към кръвоносната система.

Увреденият кръвоносен съд може да бъде артерия, вена или капиляр и кървенето може да бъде, както много малко, колкото една точица, така и много голям кръвоизлив, който да причини значителна загуба на кръв.

Това е вид вътрешен кръвоизлив, който съдържа съсирена кръв или впоследствие формира съсиреци.

Кръвоизливът е термин, който се използва за описание на интензивно кървене и често се класифицира като изтичане на 15-40% от общото количество кръв в организма.

Хемотомът описва кървене, при което кръвта вече е започнала да се съсирва.

Въпреки това разликата понякога не е ясна, тъй като хематомите се уголемяват с течение на времето като активното кървене може да увеличи тяхната маса.

Какви са симптомите?

Колекциите от кръв причиняват дразнене и възпаление, като клиничните изяви зависят от тяхното местоположение и дали размерът им или свързаното подуване и възпаление засягат околните тъкани.

Най-характерните симптоми на възпаление са зачервяване, болка и подуване.

В повечето случаи хематомите се разрешават от само себе си с течение на времето. Първоначалната твърда структура на съсирената кръв постепенно става пореста и мека като съсирване, което се разгражда от организма.

Формата се променя като течността изтича и колекцията от кръв се изравнява.

Цветът се променя от лилаво-синьо натъртване до жълто и кафяво като химикалите от кръвта постепенно се абсорбират и хематомът се разрешава от само себе си.

В зависимост от местоположението си, характерното оцветяване на кожата може да обхване различни тъкани под действието на гравитацията.

Например хематом на челото е възможно да доведе до образуването на синини под очите, които изглежда се изместват надолу към врата, като избледняват с течение на времето.

Хематоми се появяват често и в повечето случаи са без клинично значение.

Но ако са прекалено големи и на определени места по тялото като например мозъка е възможно да бъдат опасни за живота.

Какви са причините?

Хематомите обикновено се дължат на травма, независимо дали са в резултат на автомобилна катастрофа, слаб удар, кашлица или неизвестно събитие.

Кръвта в кръвоносните съдове се движи постоянно и следователно не се съсирва или коагулира. Когато кръвта напусне системата на кръвообращението и престане да се движи, почти незабавно започва да се съсирва.

Освен ако човек не приема антикоагуланти, които предотвратяват образуването на кръвосъсиреци като аспирин, варфарин, клопидогрел и дипиридамол.

Колкото по-интензивно е вътрешното кървене, толкова по-голяма колекция от кръв се образува.

Лечение на хематом

Повечето кожни колекции от кръв се дължат на контузии и се лекуват чрез спазване на постелен режим, прилагането на ледени компреси и по-възможност стягане на засегнатото място и по-възможност, например ако засегнат е крак е препоръчително да се държи повече време по-високо от сърцето за намаляване на подуването.

Кръвообразуванията отшумяват с течение на времето. В зависимост от локализацията, обездвижването на засегнатото място може да ускори процеса на излекуване.

За овладяване на болките и възпалението е препоръчително да се прилагат стандартните медикаменти, които се отпускат без рецепта като парацетамол и ибупрофен.

Важно е да се знае че и стандартните болкоуспокояващи имат странични ефекти и не е препоръчително продължителното им използване без лекарско указание.

Хематом
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2014 12:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи