Хименолепидоза

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 22:42

Хименолепидоза

Акценти:

  • Кое е най-ефективното лекарство за хименолепидоза и внася ли се то в България?
  • Какви са основните оплаквания на опаразитените с тения джудже?
  • Кой е основният източник на хелминтозата?

Свързани:

Описание

Хименолепидоза представлява хронично паразитно заболяване, което се развива при попадането в червата на лентовидния паразит Hymenolepis nana или тения джудже.

Заболяването е разпространено почти навсякъде по света, с изключение на районите със сух и горещ климат, като у нас опаразитените подлежат на задължителна диспансеризация.

Паразитозата засяга предимно градското население и най-често деца на възраст между 4 и 14-годишна възраст, поради липсата на изградени хигиенни навици и най-вече по-слабият им имунитет в сравнение със зрелите хора.

аразитни огнища могат да се формират в детски градини, училища и домове за сираци.
Източник на хелминтозата е заразения човек. От второстепенно значение са гризачи, плъхове и мишки, които са податливи Н. nаnа.

Най-голямо епидимиологично значение в качеството им на източник на паразитозата имат децата, както работещите в хранително-вкусовата промишленост и персоналът, грижещ се за децата в детските градини.

Хелминтозата се предава по фекално-орален път – основните фактори за предаването на инвазията са играчки, кухненски прибори, детските гърнета, дръжки на вратите и т.н. Яйцата на тенията джудже могат да попаднат в устата от прах, почва и хранителните продукти, тъй като се пренасят от мухи.

При стайна температура яйцата на Н. nаnа остават жизнеспособни за 1-2 дни, а по пръстите 3-4 часа, при условия на постоянна влажност и вода 3-4 седмици. Температура от +60 градуса по Целзий ще убие всички яйца след минути, а при -3 градуса по Целзий, тениите умират в рамките на 30-40 минути. Засушаването и слънчевите лъчи са вредни за яйцата.

Какви са симптомите?

Клиничната картина се различава, както в наличието или преобладаването на някои симптоми, така и в степента на тяхната острота. При 1/3 от заразените инвазията протича субклинично.

Поради естеството са симптоматиката се отличават 3 синдрома – болкови, диспептичен и астеноневротичен, тъй като първоначално се засягат храносмилателната и нервната система.

Основните оплаквания на засегнатите са: коремна болка, загуба на апетит, гадене, често изменение в структурата на фецеса – кашави изпражнения, неразположение, слабост, умора, раздразнителност и главоболие.

При интензивните паразитни инвазии опаразитените проявяват и по-тежки симптоми: пристъпи на силна коремна болка, често повръщане, виене на свят, припадъци, загуба на паметта, субфебрилитет, безсъние.

У редица болни се наблюдават нарушения във функциите на черния дроб, стомаха, червата, постоянна отпадналост, лека анемия и еозинофилия – повишаване на нивата на еозинофилите в кръвта. Това са вид бели кръвни клетки, чиято основна функция е да унищожават и премахват чужди на организма белтъци и алдехиди.

При децата към основните оплаквания – загуба на апетит, жажда, влошаване на способностите за помнене се присъединяват загуба на паметта, конвулсии без загуба на съзнание, по-тежка анемия, левкопения, моноцитопения и лимфоцитоза.

Лечение на хименолепидоза

За дехелминтизация – унищожаване и изхвърлянето на червеите се прилагат празинквантел, албенданзол и никлозамид като дозата се определя в зависимост от теглото и възрастта на пациента.

За най-ефективно се счита лекарството фенасал, но то рядко се внася в България и Регионалните здравни инспекции разчитат на дарения на европейските здравни организации. Фенасалът се прилага перорално в дневна доза :

• За възрастни между 2 и 3 грама, които представляват 8 до 12 таблетки.
• При деца под 2-годишна възраст 0.5 грама – 2 таблетки;

Дневната доза се разпределя на 4 части и се взема на всеки 2 часа. Приема се 4 дни, след което се прави прекъсване 4-7 дни. След почивката лечението се повтаря. 15 дни след курса на лечението се правят изследвания за наличие на тенията.

Хименолепидоза
4.4 (87.86%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 22:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи