И здравословните храни могат да бъдат опасни

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 13:59

И здравословните храни могат да бъдат опасни

Акценти:

  • Имат ли вредни ефекти здравословните храни?
  • Коя риба съдържа живак?
  • Колко чаши зелен чай е добре да пием на ден?

Свързани:

Диетолозите много често срещат затруднения да определят кои храни са вредни и кои са полезни.

В черния списък попадат и тези, чиито полезни свойства са отдавна признати от експертите.

За да се ограничат вредите до минимум, най-важното е те да имат добър външен вид и да се спазва правилната дозировка.

Риба

Плюсове: Рибата е незаменим продукт за доброто здраве, казва Светлана Дербеньова, кандидат на медицинските науки и водещ научен сътрудник в Националния институт по храненето на Русия.

Редовната консумация на риба препятства развитието на атеросклероза и благотворно влияе на състоянието на главния мозък, сърцето и кръвоносните съдове.

Минуси: В морската риба – особено хищната, която се храни с други риби, се наблюдава повишено съдържание на живак, казва Александър Мясников, доктор по медицина в Съединените щати. Изследванията показват, че най-високо количество на живак се наблюдава в рибата тон и в сьомгата.

Затова в САЩ, например, на бременните жени не се препоръчва да ядат тези видове риба по-често от два пъти седмично.

Овесена каша

Плюсюве: Овесената каша заслужено се смята за символ на красота и здраве, разказва Анна Стенко, доктор на медицинските науки и завеждащ отдел в Института по красота в Арбат.

По думите й, овесената каша е богата на бета-глюкан, който способства за намаляването на нивата на лошия холестерол в кръвта. Кашата съдържа и много растителни фибри, необходими за доброто храносмилане, както и витамини, които подобряват състоянието на кожата и косата.

Минуси: Полезна е единствено пълнозърнестата овесена каша. Всички останали варианти изобилстват от добавена захар и добавки като ароматизатори, сгъстители и стабилизатори. Те правят иначе здравословната овесена каша равностойна по хранителна стойност с бонбоните или тестените изделия.

Зелен чай

Плюсове: Зеленият чай справедливо се смята за еликсир на младостта, посочва Игор Соколский, кандидат на фармацевтичните науки и специалист по фитохимия.

Минималната обработка на чаените листа позволява да се съхранят практически нацяло техните полезни свойства. Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи, зеленият чай подобрява храносмилането, забавя процесите на стареене, притежава антимикробни свойства.

Зеленият чай е и спасение в жегата, тъй като възстановява микроелементите, които тялото губи заедно с потта.

Минуси  В зеления чай се съдържа много провитамин К, разказва Сергея Прядко, доктор на медицинските науки и завеждащ отделението по венозна патология и микросъдова хирургия в Института по коронарна и съдова хирургия в Русия.

Този провитамин стимулира развитието на венозна тромбоза. Затова в големи количества – над 3 чаши на ден, зеленият чай не се препоръчва на хора с варикозни и разширени вени и е абсолютно противопоказен за пациенти с венозна тромбоза.

Сок от нар

Плюсове: Сокът от нар неслучайно се нарича витаминна бомба, обяснява Игор Соколский. Изразеното пикочогонно действие позволява на сока да замени лекарствата при начална форма на хипертония и заболявания, съпроводени с отоци.

Сокът може да се използва и като противовъзпалително средство при зачервено гърло, ангина и възпаление на дихателните пътища.

Минуси: Заради високата си концентрация на киселини, сокът от нар не се препоръчва за пациенти със заболявания на храносмилателния тракт като гастрит и язва. Органичните киселини, които се съдържат в сока, може да предизвикат неприятни или болезнени усещания при хора с кариес на зъбите или язвички по нежните лигавици на устната кухина.

И здравословните храни могат да бъдат опасни
4.5 (90.82%) 61 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 13:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи