Инхалации при хрема – няколко пъти по-ефективни от капките за нос

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2015 23:03

Инхалации при хрема – няколко пъти по-ефективни от капките за нос

Акценти:

  • Инхалации - хрема
  • Омекотяване на лигавицата - въздействие
  • Вдишване на пара - полезно

Свързани:

Традиционно ние сме свикнали да лекуваме хремата с капки, спрейове и мехлеми. Когато стане дума за инхалации, в нашето въображение този процес се свързва с кашлицата.

И не напразно, тъй като инхалациите при заболявания на горните дихателни пътища и дори при пневмония, са най-ефективният метод за ускоряване оздравяването.

И не по-малко благоприятно на организма влияят инхалациите при хрема. С какво са по-добри от капките за нос? И какви рецепти е по-добре да изберете?

Какви са предимствата на инхалациите при хрема?

С какви средства можем да се справим с течащия или запушен нос?

Лидерите на фармацевтичния пазар ни предлагат широко разнообразие от назални капки и спрейове, разтвори с морска сол и други вещества за промиване на носните кухини. Ноздрите отвътре и отвън могат да се промиват с етерични масла или с назални мехлеми.

Народната медицина също не стои встрани и вече и от векове ефективните нейни средства за справяне с досадната хрема са отварите, настоите и мазилата от билки, мазила, а също и прополис.

В сравнение с изброените по-горе средства инхалациите, тоест вдишването на пара със съдържание на лекарствени компоненти, са доста по-ефективни, и причината за това е следната:

• Инхалациите при хрема значително намаляват времето за абсорбирането на лекарствените средства;
• По време на инхалацията се осъществява целенасочено локално въздействие на лекарството върху дихателната система;
• Когато лекарственото вещество се превърне в пара или микродисперсен аерозол, неговото действие ще бъде по-ефективно, поради:

– Максимално пълното му разпространение по лигавицата;
– Проникване в отдалечените зони на носните проходи;
– Минимален риск от възникване в сравнение с другите методи за въвеждане на антибактериални, противовъзпалителни и антихистаминни препарати в организма.

Инхалациите при хрема оказват влияние не само на лигавицата, като капките и мехлемите, но и на кухините около носа – синусите.

Освен това въздействието достига и до белите дробове, и фаринкса, поради тази причина се осъществява комплексно лечение на съпътстващи проблеми.

За разлика от инхалациите при хрема, капките за нос се считат навътре по ноздрите и стигат до глътката, като съответно се поглъщат.

При малките деца е много голяма вероятността от проникването им в храносмилателния тракт, откъдето се абсорбират в кръвта, което неблагоприятно се отразява на цялостното им здравословно състояние.

Мехлемите или етеричните масла на свой ред се отличават със слабо въздействие на основната част на лигавицата, а използването на спрей се характеризира с краткосрочен ефект.

Ако правилно подбирете лекарственото средство, а най-добре да се доверите, то действието на инхалатора ще бъде с подобаваща ефективност и продължителност, а от това следва и че отстраняването на основните симптоми на заболяването няма да ви остави дълго време да чакате.

Освен това парата с правилна температура и още повече образувания от нея аерозол не травмира лигавицата на носните проходи.

Ако инхалациите се правят на малки деца, то те се възприемат много по-позитивни от закаляването на носа или използването на пипета.

Направата на инхалации при хрема е лишено практически от всякакви странични ефекти. Сред изразените действия на този терапевтичен ефект са:

• Овлажняване на лигавицата на носните проходи;
• Омекотяване на коричките в носа, които се образуват при изсушаване на лигавицата;
• Отшумяване паренето, сърбежа и сухотата в устата;
• Меко и продължително въздействие, което не травмира лигавицата;

Инхалации при хрема – няколко пъти по-ефективни от капките за нос
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2015 23:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи